Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Rezort práce bude hospodáriť so sumou 2,25 miliardy eur

Na archívnej snímke minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Ján Richter. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Pre oblasť sociálnej inklúzie má ísť v budúcom roku zo štátneho rozpočtu celkovo 1,8 miliardy eur.

Bratislava 29. novembra (TASR) - Rezort práce bude mať v budúcom roku k dispozícii viac prostriedkov. Celkovo bude rezort hospodáriť so sumou 2,25 miliardy eur. Vyplýva to z  rozpočtu na budúci rok, ktorý dnes schválil parlament spolu s pozmeňujúcim návrhom, ktorým sa zvýšili výdavky pre ministerstvo oproti pôvodnému vládnemu návrhu o 30,7 milióna eur.

"Novelizáciou zákona o sociálnom poistení dochádza k pozitívnemu vplyvu na príjmy od ekonomicky aktívnych osôb smerujúce do Sociálnej poisťovne. Vplyvom predmetnej novelizácie dochádza zároveň k nárastu výdavkov poistenia o 25,9 milióna eur. V nadväznosti na uvedené sa v Sociálnej poisťovni znižuje transfer zo štátneho rozpočtu o 46,6 milióna eur," uvádza sa v pozmeňujúcom návrhu. Zároveň sa po zohľadnení vplyvov na daň z príjmov fyzických osôb a daň z príjmov právnických osôb zvyšujú celkové výdavky pre rezort práce. "Z toho v programe sociálna inklúzia sa zvyšujú výdavky na rodičovský príspevok o 9,9 milióna eur a v programe ľudské zdroje sa zvyšujú výdavky na národné programy na rozvoj aktívnej politiky trhu práce a zvýšenie zamestnanosti o sumu 20,8 milióna eur," vyčíslili predkladatelia v schválenom návrhu.

Pre oblasť sociálnej inklúzie má ísť v budúcom roku zo štátneho rozpočtu celkovo 1,8 miliardy eur. Na podprogram, ktorý je zameraný na aktívnu politiku trhu práce, sa rozpočtuje suma 51,7 milióna eur. Výdavky na Národné programy na rozvoj aktívnej politiky trhu práce a zvýšenie zamestnateľnosti sa rozpočtujú vo výške 43,8 milióna eur.