Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Rezort práce chce motivovať dlhodobo nezamestnaných nájsť si prácu

Štátny tajomník MPSVR Branislav Ondruš. Foto: Tablet.tv

Ministerstvo navrhuje zvýšiť tzv. ochranu príjmu zo závislej činnosti zo súčasných 25 % na 50 % v novele zákona o hmotnej núdzi, ktorú plánuje predložiť do medzirezortného pripomienkového konania.

Bratislava 26. októbra (TASR) - Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR chce motivovať dlhodobo nezamestnaných, aby si našli prácu. Navrhuje preto zvýšiť tzv. ochranu príjmu zo závislej činnosti zo súčasných 25 % na 50 % v novele zákona o hmotnej núdzi, ktorú plánuje predložiť do medzirezortného pripomienkového konania. "Na jednej strane máme veľa voľných pracovných miest, na strane druhej, máme veľa nezamestnaných, ktorí z najrôznejších dôvodov nechcú prijímať pracovné ponuky," skonštatoval štátny tajomník rezortu práce Branislav Ondruš na dnešnom stretnutí s novinármi.

Toto opatrenie má byť podľa jeho slov motivačným prvkom. Občanovi sa totiž v súčasnosti pri posudzovaní príjmu na účely nároku na dávku v hmotnej núdzi nezapočítava 25 % príjmu zo závislej činnosti. Tento podiel má stúpnuť na 50 % u dlhodobo nezamestnaných uchádzačov o zamestnanie počas prvých 12 mesiacov po nástupe do zamestnania. "Bude to znamenať, že človek, ktorý je dlhodobo nezamestnaný, poberá dávky v hmotnej núdzi a nájde si zamestnanie, my mu odpočítame polovicu príjmu z toho zamestnania a potom prepočítame, či mu zostávajú nároky na pomoc v hmotnej núdzi. To bude znamenať, že reálne väčšia skupina ľudí bude aj po nástupe do zamestnania poberať niektoré zo sociálnych dávok," vysvetlil Ondruš s tým, že v konečnom dôsledku sa čistý príjem ľudí zvýši počas roka po nástupe do zamestnania.

Novelou zákona sa dávajú aj väčšie kompetencie úradom práce pri kontrolách dodržiavania liečebného režimu pri dočasnej pracovnej neschopnosti (PN). Ministerstvo uviedlo, že boli zaznamenané prípady, zneužívania dočasnej PN pri výkone aktivačných prác v rozsahu 32 hodín mesačne či pri poskytovaní ochranného príspevku. Poberateľ dávky, ktorý bude dočasne PN, bude musieť doručiť úradu potvrdenie do troch pracovných dní.

Ďalej sa má v novele zákona určiť nielen dohodnutý rozsah, ale aj to, že sa prihliada len na skutočne vykonanú závislú činnosť, teda na počet odpracovaných hodín. Podľa rezortu práce totiž stúpol počet uzatvorených dohôd len preto, aby sa sociálne odkázaní ľudia nemuseli zúčastňovať aktivačných činností.

Do balíka opatrení zameraných na dlhodobo nezamestnaných podľa Ondruša treba zaradiť aj novelu zákona o konkurze a vyrovnaní, o ktorej rokuje parlament. "Cieľom novely je výrazne zjednodušiť oddlženie osôb. Títo ľudia, ktorí dnes odmietajú nastúpiť do legálneho zamestnania lebo majú dlhy a prišli by o väčšinu svojho príjmu z práce, tak týchto ľudí ochránime," dodal Ondruš.