Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Rezort práce má výhrady k zvýšeniu výmery dovolenky pre rodičov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/František Iván

V súčasnosti Zákonník práce určuje základnú výmeru dovolenky pre zamestnanca na najmenej štyri týždne. Ak však do konca kalendárneho roka dovŕši najmenej 33 rokov, má nárok na päťtýždňovú dovolenku.

Bratislava 7. októbra (TASR) - Ministerstvo práce má výhrady k návrhu poslancov SNS zvýšiť pre rodičov do 33 rokov výmer dovolenky. Upozorňuje na to, že jej výmera by mala reflektovať potrebu odpočinku a nie potreby viažuce sa k rodinnému životu zamestnanca. Novela Zákonníka práce je v parlamente aktuálne v druhom čítaní, prerokuje ju ešte vláda. Ministerstvo ju však odporúča schváliť.

V súčasnosti Zákonník práce určuje základnú výmeru dovolenky pre zamestnanca na najmenej štyri týždne. Ak však do konca kalendárneho roka dovŕši najmenej 33 rokov, má nárok na päťtýždňovú dovolenku. Poslanci navrhujú zvýšiť dĺžku základnej výmery dovolenky na päť týždňov aj pre zamestnancov, ktorí nedovŕšili 33 rokov, ale trvalo sa starajú o dieťa. "To je v súčasnosti už platným sociálnym štandardom pre zamestnancov aj v iných členských štátoch Európskej únie, ako aj platným zamestnaneckým zvýhodnením u mnohých zamestnancov v Slovenskej republike," tvrdia poslanci. Táto zmena by podľa nich mala pozitívny vplyv na manželstvo, rodičovstvo, rodinu, samotnú výchovu detí, ale aj na cestovný ruch.

Ministerstvo práce však upozorňuje, že právo na dovolenku má ústavnoprávny charakter a je zakotvené aj v práve Európskej únie (EÚ) a medzinárodnom práve Charty základných práv EÚ. "Dovolenka je najvýznamnejšou dobou odpočinku, v rámci ktorej je zamestnanec oslobodený od plnenia pracovných povinností a slúži na zotavenie sa po práci. Vzhľadom na účel dovolenky by jej výmera mala reflektovať potrebu odpočinku zamestnanca po práci a nie potreby viažuce sa k rodinnému životu zamestnanca akými sú napríklad starostlivosť o dieťa a podobne," konštatuje ministerstvo k novele zákona.

Rezort práce zároveň upozorňuje na to, že zamestnávateľ môže už v súčasnosti predĺžiť základnú výmeru dovolenky aj zamestnancom, ktorí sú mladší ako 33 rokov. Môže tak urobiť napríklad prostredníctvom kolektívnej zmluvy alebo vnútorných predpisov. "V Zákonníku práce je zároveň viacero inštitútov, ktoré prispievajú k zosúladeniu pracovných a rodinných povinností zamestnancov starajúcich sa o deti, napríklad právo na materskú dovolenku, právo na rodičovskú dovolenku, úprava pracovného času, pracovný pomer na kratší pracovný čas, pružný pracovný čas, pracovný pomer s výkonom práce doma, telepráca a podobne," dodalo ministerstvo.

Aj napriek výhradám však vláde odporúča novelu odobriť. Do platnosti by mala vstúpiť od 1. januára budúceho roka.