Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Ekonomika

Rezort práce: Nový ukazovateľ nezamestnanosti PDU spresní monitoring

Ilustračné foto. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Prechod na ďalší ukazovateľ PDU okrem skvalitnenia monitorovania nezamestnanosti na okresnej úrovni dopomôže podľa ministra práce aj k dlhodobej kontinuite v metodike sledovania nezamestnanosti.

Bratislava 23. októbra (TASR) - Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR s cieľom poskytnúť čo najpresnejší odhad úrovne a vývoja nezamestnanosti, zavádza ďalší ukazovateľ nezamestnanosti s názvom Podiel disponibilných uchádzačov o zamestnanie na obyvateľstve v produktívnom veku (PDU). Informoval o tom tento týždeň minister práce Milan Krajniak (Sme rodina).

Priblížil, že nezamestnanosť sa bude vykazovať pomocou ukazovateľa PDU na celoštátnej, krajskej a okresnej úrovni, a po novom aj na úrovni obcí. Zároveň sa zachová kontinuita vo vykazovaní súčasného ukazovateľa "Miera evidovanej nezamestnanosti (MEN)" na celoštátnej a krajskej úrovni.

Spresnil, že súčasná miera evidovanej nezamestnanosti dáva do pomeru počet disponibilných uchádzačov o zamestnanie k ekonomicky aktívnemu obyvateľstvu, ktoré je tvorené pracujúcimi a uchádzačmi o zamestnanie. Nový ukazovateľ PDU vyjadruje pomer počtu disponibilných uchádzačov o zamestnanie v produktívnom veku (15 až 64 rokov vrátane) k celkovému obyvateľstvu v rovnakej vekovej skupine.

Výpočet PDU podľa neho využíva administratívne údaje dostupné verejnej správe o počte disponibilných uchádzačov o zamestnanie z Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny SR a počte obyvateľov v produktívnom veku z Registra fyzických osôb.

Upozornil, že vďaka využívaniu výlučne administratívnych údajov PDU umožní presné a včasné monitorovanie nezamestnanosti aj pre menšie geografické celky vrátane okresov a obcí. Súčasný ukazovateľ MEN využíva pri výpočte ekonomicky aktívneho obyvateľstva aj vstupy z Výberového zisťovania pracovných síl, ktoré v súlade s harmonizovanou metodikou Eurostatu nemusí byť reprezentatívne pre menšie geografické celky.

Prechod na ďalší ukazovateľ PDU okrem skvalitnenia monitorovania nezamestnanosti na okresnej úrovni dopomôže podľa ministra aj k dlhodobej kontinuite v metodike sledovania nezamestnanosti, keďže PDU nebude ovplyvnený ani metodickými zmenami v harmonizovaných celoeurópskych výberových zisťovaniach. Vďaka PDU bude možné sledovať mieru nezamestnanosti až na úrovni obcí. V neposlednom rade bude nový ukazovateľ PDU priamo porovnateľný s "Podielom nezamestnaných osôb", ktorý vykazuje české ministerstvo práce.

"S komunikáciou indikátora PDU začíname pilotne už tento mesiac, pričom oficiálne sa stane súčasťou súboru ukazovateľov (paralelne s MEN) od začiatku budúceho roka," avizoval minister práce.

Dodal, že napríklad za september 2022 dosiahol PDU o zamestnanie na obyvateľstve v produktívnom veku v SR hodnotu 4,47 %, zatiaľ čo MEN bola na úrovni 6,06 %.