Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 5. jún 2024Meniny má Laura
< sekcia Ekonomika

Rezort práce radí zistiť reprezentatívnosť odborov vyvolaním protestu

Ilustračné foto Foto: TASR

Zamestnávatelia sa sťažujú pri plánovaných zmenách v Zákonníku práce (ZP) na silnejúce postavenie odborov.

Bratislava 7. októbra (TASR) - Zamestnávatelia sa sťažujú pri plánovaných zmenách v Zákonníku práce (ZP) na silnejúce postavenie odborov, a to aj zrušením nutnosti pre odborové organizácie v podnikoch dokazovať svoju reprezentatívnosť.

Rezort práce ústami svojho štátneho tajomníka Branislava Ondruša (Smer-SD) firmám poradil, aby práve reprezentatívnosť vyskúšali vyvolaním protestu.

"Zamestnávateľ má podľa môjho názoru vždy veľmi jednoduchú možnosť, ako si otestovať reprezentatívnosť odborovej organizácie. Jednoducho ak nebude súhlasiť s jej požiadavkami, tak odborovej organizácii nezostáva nič iné ako zorganizovať nejakú formu protestu," vysvetlil ním navrhovaný postup pre TASR. Ak sa do protestu zapojí iba malá časť zamestnancov, tak ich zamestnávateľ rešpektovať nebude.

"Konflikt určite nie je dobrý," podotkol pre TASR prezident Slovensko-Rakúskej obchodnej komory Josef Altenburger. Zmeny v slovenskej ekonomike, ktoré nastanú po zavedení zákonníka v budúcom roku, budú podľa neho závisieť aj od celkovej hospodárskej situácie. "Perspektíva nie je dobrá, skôr sa teda obávame ekonomického poklesu, čo sa týka podnikov aj investorov," dodal.