Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Ekonomika

Rezort práce si posvieti na investičné zámery v treťom pilieri

Na snímke minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Ján Richter. Foto: TASR/Martin Baumann

Cieľom ministerstva je aj podporiť vstup ľudí do tohto systému, v ktorom je v súčasnosti približne 700-tisíc aktívnych sporiteľov.

Bratislava 14. októbra (TASR) - Po zmenách v prvom a druhom dôchodkovom pilieri si ide ministerstvo práce posvietiť aj na tretí dobrovoľný pilier.

Od roku 2014 plánuje obnoviť jeho daňovú výhodnosť pre zamestnancov, obmedziť výber nasporenej čiastky, prehodnotiť poplatkovú politiku a zamerať sa aj na preskúmanie investičných zámerov jednotlivých doplnkových dôchodkových spoločností.

"V treťom pilieri sa chceme zamerať na vytvorenie takých podmienok, aby v ňom doplnkové dôchodkové spoločnosti dokázali investovať tak, aby priniesol vyšší výnos pre sporiteľa," konštatuje pre TASR štátny tajomník rezortu Jozef Burian (TASR). Práve preto sa ministerstvo zameria na formu investovania, avšak nedôjde k takému nastaveniu pravidiel, ako pri druhom pilieri, keďže oba sú odlišné.

Lepší výnos by malo zabezpečiť aj prehodnotenie poplatkovej politiky. "Poplatky sa javia vyššie ako štandardné," konštatuje s tým, že výška poplatkov sa odrazila už aj na nižšej výnosnosti piliera. Podľa neho by mal tretí pilier ponúknuť adekvátne zhodnotenie k tomu, čo do systému vložil konkrétny sporiteľ.

Zároveň je cieľom ministerstva podporiť vstup ľudí do tohto systému, v ktorom je v súčasnosti približne 700.000 aktívnych sporiteľov. Docieliť to chce obnovením daňovej výhodnosti pre zamestnancov približne na úrovni 10 eur až 12 eur mesačne, keďže firmy túto možnosť tiež majú. "Znamená to, že bude väčšia motivácia investovať do tohto systému a sporiť si na dôchodok," dodal.

"Dôležitou súčasťou je aj to, aby sa tieto peniaze vyberali v čase, keď nastane dôchodková udalosť, teda nevyberali inokedy," uviedol štátny tajomník. Vysvetľuje to tým, že "tretí pilier má slúžiť na to, aby si človek vytvoril lepší predpoklad na obdobie dôchodkového veku tak, aby si svoje náklady dokázal pokryť aj takouto zložkou," dodal.