Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Ekonomika

Rezort práce: Výška minimálnej mzdy by sa mala zvýšiť na 60 %

Foto: Andrej Galica

Táto zmena nadobudne účinnosť od začiatku budúceho roka, pričom bude platiť pre stanovenie minimálnej mzdy na rok 2026.

Bratislava 17. mája (TASR) - Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR predložilo návrh novely zákona, ktorým by sa mala zvýšiť výška minimálnej mzdy. Jej výška porastie o tri percentá z 57 % na 60 %. Táto zmena nadobudne účinnosť od začiatku budúceho roka, pričom bude platiť pre stanovenie minimálnej mzdy na rok 2026. Vyplýva to z návrhu zákona, o ktorom by mala v pondelok rokovať Hospodárska a sociálna rada SR.

Podľa novely zákona o minimálnej mzde sa zmení automat na určovanie mesačnej minimálnej mzdy na úroveň 60 % z priemernej mesačnej mzdy. V závislosti od toho sa zvýši aj suma stravného lístka o jedno percento.

Návrhom MPSVR sa mení s účinnosťou od budúceho roka aj zákon o cestovných náhradách, keď zvyšuje náhrady za používanie motorových vozidiel a cestovné náhrady, ktoré vznikajú medzi zamestnávateľom a zamestnancom. Zmeniť by sa mala základná náhrada za každý aj začatý kilometer jazdy a náhrada za spotrebované pohonné látky.

Suma základnej náhrady pre osobné vozidlá a štvorkolky sa zvýši o 15 %. Pri nákladných vozidlách, autobusoch a traktoroch sa na tejto sume dohodne firma priamo so svojim pracovníkom. Do návrhu novely zákona pribudli aj osobitné pravidlá pre elektrovozidlá a plugin hybridné vozidlá.