Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Rezort práce:Nevidiacim a slabozrakým pomáhajú opatrenia na trhu práce

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Svedčí o tom aj existencia povinnosti zamestnávať istý podiel občanov so zdravotným postihnutím a možností náhradného plnenia tejto povinnosti, až po sankcie vo forme zvýšených odvodov.

Bratislava 27. novembra (TASR) - Štát si je vedomý dôležitosti podpory integrácie ľudí, ktorí na trhu práce väčšinou nemajú rovnaké šance ako iní. Svedčí o tom, okrem iných nástrojov, aj existencia povinnosti zamestnávať istý podiel občanov so zdravotným postihnutím a možností náhradného plnenia tejto povinnosti, až po sankcie vo forme zvýšených odvodov. V súvislosti s problematikou podpory nevidiacich a slabozrakých na trhu práce to pre TASR uviedlo Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR.

Komplexná politika štátu v oblasti podpory zamestnávania občanov so zdravotným postihnutím je podľa rezortu dôsledkom dlhodobých diskusií odborníkov aj organizácii zastupujúcich práva a záujmy týchto spoluobčanov. Diskusie pritom už v minulosti ukázali, že nie vo všetkých oblastiach a profesiách je objektívna možnosť splniť si takúto spoločenskú zodpovednosť a zamestnávať ľudí so zníženou pracovnou schopnosťou.

"Za dôležitý prvok existujúceho motivačného systému považujeme práve alternatívu plnenia, ktorou je zazmluvenie si chránenej dielne alebo chráneného pracoviska ako dodávateľa rôznych tovarov a služieb, ktoré subjekt potrebuje. Tým je zároveň vytvorený nosný ekonomický systém financovania činnosti chránených dielní, ktoré majú na zamestnanosť ľudí so zdravotným postihnutím zásadný vplyv," priblížilo ministerstvo.

Ostatné ich náklady financuje potom štát, resp. rezort práce prostredníctvom príspevkov na založenie a prevádzku chránených dielní. Okrem toho štát zabezpečuje ďalší súbeh príspevkov, napríklad na kompenzáciu postihnutí, ktoré majú rovnako za cieľ maximálne začlenenie týchto ľudí do bežného života.

"Dialóg s občanmi so zdravotným postihnutím a ich organizáciami považujeme za jeden z hlavných nástrojov sociálnej politiky vlády. Starostlivosť a pomoc o zdravotne znevýhodnených občanov, nevidiacich a slabozrakých, ktorých je v slovenskej populácii zhruba 1,5 %, nevynímajúc, sa delí medzi niekoľko vládnych rezortov. Nemalou mierou doň vstupuje aj samospráva, preto neustále vylepšovanie komplexu pomoci je potrebné riešiť spoločne a systémovo," uviedol pri príležitosti tohtoročného medzinárodného dňa nevidiacich (13.11.) minister práce Ján Richter (Smer-SD).

V tejto súvislosti vynaložil rezort práce v roku 2015 takmer 17,5 milióna eur a aktuálne do konca októbra tohto roka viac ako 14,5 milióna eur na kompenzačné pomôcky, osobných asistentov, výcvik vodiaceho psa a ďalšie náležitosti prispievajúce k lepšiemu komfortu nevidiacich a slabozrakých spoluobčanov.

V tomto roku ministerstvo pripravilo aj novelu zákona o peňažných príspevkoch na kompenzáciu sociálnych dôsledkov ťažkého zdravotného postihnutia. Pri jej tvorbe spolupracovalo aj s Výcvikovou školou pre vodiace a asistenčné psy, novela totiž okrem iného upravuje niektoré podmienky držania psov.

"Zrakovo postihnutým zabezpečí neobmedzený vstup v sprievode psa so špeciálnym výcvikom na verejné priestranstvá a do priestorov zariadenia spoločného stravovania," vysvetlil rezort. Návrh sa momentálne nachádza v Národnej rade (NR) SR v druhom čítaní.

Ministerstvo tiež pripomína, že zákon o službách zamestnanosti poskytuje širokú škálu aktívnych opatrení na trhu práce účelovo určených na podporu zamestnávania občanov so zdravotným postihnutím. Ide napríklad o príspevok na zriadenie chránenej dielne alebo chráneného pracoviska, príspevok na úhradu ich prevádzkových nákladov a na úhradu nákladov na dopravu do zamestnania, príspevok na udržanie zamestnanca so zdravotným postihnutím v zamestnaní, príspevok občanovi so zdravotným postihnutím na samostatnú zárobkovú činnosť či príspevok na činnosť pracovného asistenta.