Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Rezort školstva chce rozšíriť kapacity škôlok za skoro 15 miliónov eur

Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič

V rámci dvoch zverejnených výziev bolo podporených 185 žiadateľov, ktorí vytvoria 227 nových tried a udržia existujúcu kapacitu v ďalších 22 triedach.

Bratislava 7. septembra (TASR) – Ministerstvo školstva poskytlo obciam a mestám na rozšírenie kapacít materských škôl takmer 15 miliónov eur. V rámci dvoch zverejnených výziev bolo podporených 185 žiadateľov, ktorí vytvoria 227 nových tried a udržia existujúcu kapacitu v ďalších 22 triedach. Umožní to postupné prijatie asi 5000 nových detí a vytvorenie približne 460 pracovných miest pre učiteľov. TASR o tom informoval rezort školstva.

Doteraz bolo na základe dotácie vytvorených 18 nových tried a dve triedy boli udržané v prevádzke. Ministerstvo však pripomína, že podľa zákona sú zriaďovateľmi materských škôl obce a mestá. Zriaďovanie škôlok patrí do ich originálnych kompetencií.



"Vytváranie nových kapacít materských škôl vďaka dotácii ministerstva je dlhotrvajúci proces, ktorého konečné efekty sa úplne prejavia až koncom roku 2018," tvrdí ministerstvo. Dovtedy musia zároveň všetky obce a mestá poskytnutú dotáciu zúčtovať.

Ďalšie kroky v súvislosti s rozširovaním kapacít materských škôl realizuje Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR. "Pripravuje výzvu a v rámci nej sa budú môcť zriaďovatelia materských škôl uchádzať o finančné prostriedky z eurofondov," spresnil rezort školstva.