Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Rezort práce chystá opatrenie, ktoré má zabrániť sociálnemu dumpingu

Na archívnej snímke minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Ján Richter. Foto: TASR - Michal Svítok

Volajú po ňom najmä odborári, ktorí chcú rovnaké podmienky pre zahraničných aj domácich pracovníkov.

Bratislava 13. mája (TASR) – Rezort práce v súvislosti s dovozom pracovnej sily z tretích krajín pripravuje opatrenie, ktoré má zabrániť sociálnemu dumpingu. Volajú po ňom najmä odborári, ktorí chcú rovnaké podmienky pre zahraničných aj domácich pracovníkov.

"Ako ukázali naše i medializované zistenia, mnohí zamestnávatelia k dodržiavaniu slovenských aj európskych pracovných podmienok zamestnancov z tretích štátov pristupujú stále kreatívnejšie a benevolentne. A to aj na úkor zneužívania sociálneho a právneho postavenia týchto zamestnancov," zdôvodnil rezort práce s tým, že takéto správanie pracovný trh a mzdové podmienky len deformuje.

Preto v poslednom období ministerstvo zintenzívnilo komunikáciu s Českou republikou, Maďarskom, Srbskom a Rumunskom. Výsledkom má byť podpis spoločného memoranda o priamej operatívnej súčinnosti inšpektorátov práce, Sociálnej poisťovne a ďalších inštitúcií.

Minister práce Ján Richter (Smer-SD) tiež avizoval, že o problematike zamestnávania cudzincov bude diskutovať aj s ďalšími ministrami práce. Stretnutie krajín V4, Srbska a Rumunska sa uskutoční 1. júna tohto roka.

Ministerstvo práce naďalej trvá na tom, že je ochotné diskutovať o ďalšom dovoze pracovnej sily zo zahraničia, neschvaľuje však plošné najímanie cudzincov. "V žiadnom prípade nepôjdeme do nejakého plošného všeobecného najímania ľudí z takzvaných tretích krajín. Na Slovensku je stále dostatok pracovnej sily, s ktorou je záujem pracovať, pripraviť ju tak, aby boli obsadené voľné pracovné miesta,“ vyjadril sa už niekoľkokrát Richter.

Neustále upozorňuje na to, že na úradoch práce je 148.000 ľudí so stredným odborným vzdelaním, buď s maturitou alebo bez maturity. "To sú ľudia, ktorí majú potrebné vzdelanie. S nimi je len potrebné pracovať, možno urobiť nejakú vzdelávačku, rekvalifikáciu a na toto sme pripravení," vyhlásil Richter.