Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Rezort výstavby dostal k novému stavebnému zákonu 2300 pripomienok

Po novom budú musieť mať všetky obce svoje vlastné územné plány, čím chce ministerstvo zaviesť poriadok do územia a určiť výstavbe jasné pravidlá.

Bratislava 23. augusta (TASR) – Štyri hromadné a 2300 individuálnych pripomienok. Taká je bilancia výhrad organizácií a širokej verejnosti k návrhu nového stavebného zákona, ktorý v lete predložilo Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja (MDVRR) SR na medzirezortné pripomienkovanie. Právna úprava má ambíciu zjednodušiť ľuďom vybavovanie na úradoch, zvýšiť odbornosť ich zamestnancov a púšťa sa aj do riešenia tzv. čiernych stavieb.

Občania podľa rezortu strávia menej času vybavovaním záležitostí na stavebných úradoch. Namiesto súčasných štyroch územných konaní totiž budú stačiť iba dve. "Pre efektívnejšie fungovanie stavebných úradov zavádzame profesionalizáciu pracovníkov týchto úradov v podobe školenia ešte pred nástupom do zamestnania a pravidelného opakovania školení a navrhujeme spájať tieto úrady do väčších celkov, čo prispeje k lepšiemu výkonu pri plnení ich úloh," opísal pre TASR hlavné zmeny hovorca MDVRR Martin Kóňa.

Po novom budú musieť mať všetky obce svoje vlastné územné plány, čím chce ministerstvo zaviesť poriadok do územia a určiť výstavbe jasné pravidlá. Z celkového počtu 2891 obcí na Slovensku ho dnes má len 1299. Rezort upravuje tiež spôsob povoľovania a odstraňovania reklamných stavieb z dôvodu, že doterajšia úprava nie je jednoznačná a spôsobuje nejasnosti.

Má sa sprísniť aj boj proti čiernym stavbám. "Ak stavebník neodstráni nepovolenú stavbu alebo jej časť bezodkladne a na vlastné náklady, stavebný úrad bude môcť podať návrh na uskutočnenie exekúcie exekútorom," vysvetlil Kóňa. S cieľom zastaviť prebiehajúce stavebné práce získa úrad možnosť zakázať prístup na stavbu či zadržať stavebné výrobky a mechanizmy, čo by mal zaplatiť zhotoviteľ stavby. Dodatočné povolenie stavby bude možné len po splnení podmienok v prechodnom období do jedného roka od účinnosti zákona, potom majú byť všetky čierne stavby odstránené.

Z prijatých 2300 pripomienok k návrhu je podľa Kóňu približne 1100 zásadných, rezort ich momentálne sumarizuje. "Množstvo pripomienok je protichodných, napríklad zaznamenali sme pripomienku na rozšírenie, ale naopak, aj na zúženie okruhu subjektov, ktoré majú byť účastníkmi stavebného konania," priblížil jeho hovorca. Všetky štyri hromadné pripomienky podporilo viac ako 500 občanov, čo ukladá ministerstvu povinnosť s ich organizátormi rokovať. V súčasnosti platný stavebný zákon je z roku 1976, nový by mal nadobudnúť účinnosť 1. júla 2015.