Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Rezort životného prostredia: Prievidzké bane môžu ťažiť v Novákoch

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Rezort súhlasí s vyťažením asi 7,38 milióna ton uhlia v 12. ťažobnom poli dobývacieho priestoru. Podmienkou je splnenie navrhnutých opatrení na elimináciu negatívnych vplyvov.

Prievidza 21. decembra (TASR) - Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR odobrilo Hornonitrianskym baniam Prievidza (HBP) zámer ťažby v 12. ťažobnom poli dobývacieho priestoru (DP) Nováky. Z troch variantov, ktoré bane v zámere predloženom na posúdenie vplyvov na životné prostredie (EIA) navrhovali, súhlasí s druhým, teda vyťažením asi 7,38 milióna ton uhlia. Podmienkou je splnenie navrhnutých opatrení na elimináciu negatívnych vplyvov.

Navrhovaná činnosť a s ňou spojené vyvolané investície, ako vyplýva zo záverečného stanoviska, ovplyvnia všetky zložky životného prostredia - predovšetkým horninové prostredie, podzemnú i povrchovú vodu, pôdu, povrch územia a jeho vzhľad, živočíchy, rastliny a obyvateľov žijúcich najmä v Novákoch, Koši a Opatovciach nad Nitrou, v menšej miere aj ovzdušie.

Ťažba, ako skonštatoval rezort v stanovisku, bude mať i pozitívne vplyvy, a to v podobe zachovania tisícov pracovných miest či ochoty navrhovateľa vybudovať nový cyklistický chodník pri rieke Nitra, novú rozhľadňu pri Opatovciach nad Nitrou a ovocný sad v posudzovanom území.

Rezort zámer odobril za splnenia 12 podmienok, ktoré vyplynuli z pripomienok dotknutých orgánov a verejnosti. Akceptoval pritom väčšinu relevantných stanovísk. Tie sa okrem iného dotýkajú vyriešenia viacerých stretov záujmov, prípadnej kontaminácie horninového prostredia alebo povrchovej vody v súvislosti s možnou skládkou odpadu v Opatovciach nad Nitrou, tiež územného plánu Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK), stanovísk pamiatkarov a ministerstva zdravotníctva, súhlasu s výrubom drevín a zásahu do biotopov v Laskári, obmedzenia výrubu stromov, prípadného využívania územia na rekreačné účely či po ukončení ťažby zachovania mokradí v maximálnej možnej miere.

Účelom akcie je vyťaženie uhoľných zásob v 12. ťažobnom poli v ťažobnom úseku, ktorý je súčasťou DP Nováky I. s plochou asi 3056 hektárov, pričom nadväzuje na 11. ťažobný úsek. Ťažbou by mali byť dotknuté Nováky, Opatovce nad Nitrou a Koš. Náklady na realizáciu zámeru bane odhadli na sumu od 27,2 do 30,2 milióna eur, do nej však nie sú zahrnuté investície v súvislosti s otvárkou bane a realizáciou ťažobných prác. S ťažbou by chceli bane začať v roku 2023, ukončiť by ju mali v roku 2034.

Ťažba 12. ťažobného poľa si vyžiada aj vyvolané investície, a to v podobe preložky rieky Nitra, železničnej trate na úseku Nováky, vysokotlakového plynovodu, metalického kábla Železníc SR a optických káblov mobilných operátorov, tiež elektrického vedenia.

"Zásoby uhlia v regióne hornej Nitry a ich dobývanie majú strategický význam v oblasti energetickej bezpečnosti regiónu i štátu," uviedli HBP v zámere.

Táto skutočnosť bola podľa nich zohľadnená aj prijatím uznesenia vlády SR v roku 2013 k návrhu programov vytvárania nových pracovných miest v regióne horná Nitra v spolupráci s akciovou spoločnosťou. Dotýka sa optimalizácie výroby elektriny z domáceho uhlia vo všeobecnom hospodárskom záujme do roku 2030.

"Pre Hornonitrianske bane Prievidza to znamená garanciu stability v ťažbe uhlia a zamestnanosti pre približne 4000 ľudí. Vyjasnila sa tým i perspektíva ďalšej existencie baníctva v regióne, ktoré týmto dostalo priamy impulz k prípravám investície na otvárku nových ťažobných polí," skonštatovali bane.

HBP, a. s., Prievidza vlani vyprodukovali 1,820 milióna ton uhlia. V roku 2015 zamestnávali aj v rámci svojich dcérskych spoločností dovedna 3486 ľudí. Najväčším odberateľom hnedého uhlia z produkcie firmy sú Slovenské elektrárne, a. s., Elektráreň Nováky.