Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Ekonomika

R.Habeck: Nemecko vyrobí viac ako 50 % energie z obnoviteľných zdrojov

Na snímke nemecký minister hospodárstva Robert Habeck. Foto: TASR/DPA

Vyjadril tiež spokojnosť s expanziou energie z veterných elektrární na pevnine s tým, že za sedem mesiacov do konca júla jej Nemecko vyrobilo toľko, ako za celý uplynulý rok.

Berlín 18. septembra (TASR) - Nemecko tento rok pravdepodobne dokáže vyrobiť viac ako 50 % spotrebovanej energie z obnoviteľných zdrojov, zelenú transformáciu musí však napriek tomu urýchliť, vyhlásil v pondelok minister hospodárstva Robert Habeck. Vzhľadom na rastúci dopyt po elektrine budú musieť obnoviteľné zdroje do roku 2030 zabezpečiť približne 80 % jej výroby, čo sa pri súčasnom tempe nepodarí, povedal minister. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Minister hospodárstva, ktorý má v portfóliu aj energetiku a boj proti klimatickej zmene, dodal, že Nemecko tento rok pravdepodobne splní svoj ciel, ktorým je dosiahnuť kapacitu solárnej energie na úrovni 9 gigawattov (GW). Vyjadril tiež spokojnosť s expanziou energie z veterných elektrární na pevnine s tým, že za sedem mesiacov do konca júla jej Nemecko vyrobilo toľko, ako za celý uplynulý rok. Viazne naopak rozširovanie veterných elektrární na mori, čo súvisí s nedostatkom potrebných komponentov, dodal Habeck.