Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Riaditeľ Air France odstupuje, zamestnanci štrajkujú za vyššie mzdy

Lietadlo spoločnosti Air France. Foto: TASR/AP

Ceny akcií Air France v piatok už skôr klesli, keď spoločnosť oznámila, že štrajky zatiaľ stáli leteckú spoločnosť najmenej 300 miliónov eur.

Paríž 4. mája (TASR) - Výkonný riaditeľ francúzsko-holandskej leteckej spoločnosti Air France-KLM Jean-Marc Janaillac oznámil svoje rozhodnutie odstúpiť z funkcie práve počas štrajku zamestnancov týkajúceho sa miezd. V piatok o tom informovala tlačová agentúra AP.

Janaillac uviedol: "Toto je obrovské plytvanie, ktoré môže našich konkurentov iba tešiť." Vyjadril sa tak po tom, čo zamestnanci aerolínií Air France odmietli v hlasovaní návrh spoločnosti na zvyšovanie miezd.

Podľa správy o výsledkoch hlasovania odmietlo 55 percent zamestnancov ponuku na dvojpercentné zvýšenie platov už tento rok. Spoločnosť zároveň navrhovala sedempercentné zvýšenie miezd počas štyroch rokov. Janaillac, ktorý hlasovanie organizoval, v predchádzajúcich dňoch tvrdil, že sám odstúpi, ak návrh spoločnosti zamestnanci neodhlasujú. Medzitým posádky a pozemný personál Air France štrajkovali v piatok 13. deň.

Ceny akcií Air France v piatok už skôr klesli, keď spoločnosť oznámila, že štrajky zatiaľ stáli leteckú spoločnosť najmenej 300 miliónov eur. Air France-KLM predpokladá tento rok "výrazne" nižšie príjmy v porovnaní s rokom 2017.

Janaillac sa vo štvrtok stretol s vedením spoločnosti, aby s ním prediskutoval kvartálne výsledky a prognózu ďalších hospodárskych výsledkov. Vo funkcii bol od júla 2016.