Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Ekonomika

Ján Richter: Zmeny v kolektívnom vyjednávaní môžu byť len pozitívne

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter. Archívne foto. Foto: TASR/Martin Baumann

Minister práce si nemyslí, že novela zákona by mala mať priamy dopad na zamestnanosť v SR.

Bratislava 14. marca (TASR) - Novela zákona o kolektívnom vyjednávaní nebude mať dopad na zamestnanosť na Slovensku. "Aspoň nie priamy dopad. Ak nepriamy, tak si dokonca dovolím povedať, že možno aj pozitívny," vyhlásil dnes šéf rezortu práce Ján Richter počas Hodiny otázok v pléne Národnej rady (NR) SR.

"V novele chceme stanoviť férové pravidlá pre rozširovanie kolektívnych zmlúv vyššieho stupňa. Pravidlá, ktoré navrhujeme, na jednej strane nezabrzdia rozširovanie, ako je tomu dnes. Na strane druhej stanovujú presné podmienky pre celý proces, aby nemalo škodlivé rozširovanie dopady na jednotlivé podniky," podotkol Richter.

"Podobne ste argumentovali aj pri predložení novely Zákonníka práce, a dnes máme nezamestnanosť 14,8 percenta," kontroval mu podpredseda SDKÚ-DS Ivan Štefanec, ktorý mu otázku o novele položil.

Ministrovi pripomenul, že kolektívne vyjednávanie sa upravovalo podobným spôsobom počas prvej vlády Roberta Fica (Smer-SD). Už vtedy to malo podľa neho negatívny dopad na trh práce, a preto ho museli za vlády Ivety Radičovej zrušiť. "Považujem takýto návrh za veľmi škodlivý. Dokonca si myslím, že tak ako ten prvý návrh zákona bol protiústavný, aj súčasné úmysly môžu hraničiť s protiústavnosťou," doplnil Štefanec.

Vládna novela predpokladá, že kolektívne zmluvy vyššieho stupňa uzatvorené v určitom odvetví by sa mali opäť vzťahovať aj na firmy, ktoré s nimi nesúhlasia. O rozšírení by malo rozhodovať ministerstvo práce na návrh zmluvných strán. Na rozšírenie záväznosti však musí byť splnená podmienka reprezentatívnosti.