Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Richter trvá na nižšom minimálnom dôchodku pre ľudí v druhom pilieri

Ján Richter Foto: TASR/Michal Svítok

Richter pripomenul, že človek, ktorý vstupuje do 2. piliera, robí tak za účelom zhodnotenia a preberá na seba aj možné riziká.

Bratislava 14. júna (TASR) - Nižší minimálny dôchodok pre sporiteľov v 2. dôchodkovom pilieri nie je protiústavný. Trvá na tom minister práce Ján Richter (Smer-SD). "Istá nerovnosť je prípustná aj v zmysle ústavy, pokiaľ je odôvodnená a primeraná. Som presvedčený, že toto je ten prípad," vysvetlil v dnešnej diskusnej relácii televízie TA3 Richter. Reagoval tým na výhrady prezidenta SR Andreja Kisku, s ktorými hlava štátu vrátila novelu zákona o sociálnom poistení do parlamentu.

Exminister práce Jozef Mihál (SaS) sa nazdáva, že opatrenie je protiústavné. Avizoval preto podanie na Ústavný súd SR, ak bude novela opätovne schválená. Mihálovi sa zdá vzorec na krátenie dôchodku veľmi nespravodlivý z hľadiska reálneho prúdenia odvodov. A tým aj vzorec pre krátenie minimálneho dôchodku. "Občania, ktorí sú v 2. dôchodkovom pilieri, budú poškodení dvakrát," povedal.



Richter pripomenul, že človek, ktorý vstupuje do 2. piliera, robí tak za účelom zhodnotenia a preberá na seba aj možné riziká. "My mu neberieme právo na minimálny dôchodok, ale mimo tej časti, ktorá sa týka jeho osobného rozhodnutia vzhľadom na pôsobenie v 2. pilieri. V tomto prípade si myslíme, že to nie je protiústavné," reagoval Richter. Poukázal, že už dnes sú rozdiely medzi sporiteľmi v 2. pilieri a poistencami v 1. pilieri.

Parlament sa má zákonom zaoberať na júnovej schôdzi. Premiér Robert Fico (Smer-SD) vyhlásil, že zákon nie je diskriminačný. Avizoval, že právna norma bude opätovne schválená v rovnakom znení. Pre vládu je totiž podľa neho naplnenie prvého sociálneho balíka absolútnou prioritou.