Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Ekonomika

Minister práce má do konca marca podať správu o stave na trhu práce

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter. Archívne foto. Foto: TASR/Martin Baumann

Poslanci dnes odobrili uznesenie Jána Podmanického s touto požiadavkou.

Bratislava 29. januára (TASR) - Minister práce Ján Richter (Smer-SD) má do konca marca predložiť Národnej rade SR správu o aktuálnej situácii na trhu práce a o opatreniach na jej zlepšenie. Poslanci dnes totiž odobrili uznesenie Jána Podmanického (Smer-SD) s touto požiadavkou.

Podobný návrh mal aj predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo a šéf KDH Ján Figeľ, avšak chceli, aby správa prišla do pléna skôr, než navrhoval Podmanický. Frešo ani Figeľ v pléne neuspeli podobne ako viacerí ich opoziční kolegovia. Viliam Novotný neuspel s požiadavkou, aby ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská (nominanta Smeru-SD) predložila parlamentu správu o aktuálnej situácii vo Fakultnej nemocnici Žilina a o okolnostiach výberu ozdravného plánu pre túto nemocnicu.

Svoju požiadavku nepresadil ani Ivan Štefanec (SDKÚ-DS), ktorý chcel, aby predseda vlády Robert Fico (Smer-SD) podal parlamentu informáciu o stave rokovaní s U.S. Steel a tiež písomnú správu s tým istým obsahom. Neúspešný bol aj návrh Alojza Hlinu, ktorý žiadal, aby správa o stave vyšetrovania kauzy Gorila nebola zaradená na 09.00 h 7. februára, ale na neskoršiu hodinu.

V pléne neprešiel ani návrh Mikuláša Hubu (OĽaNO), aby vláda predložila parlamentu súhrnnú správu obsahujúcu komplexnú analýzu avizovanej kandidatúry SR na Zimné olympijské hry 2022 s dôrazom na ekologicko-environmentálne dopady, dlhodobú udržateľnosť vybudovaných zariadení a zdroje financovania.

Poslanci začali prvý rokovací deň 14. schôdze rokovaním o novele zákona o podpore obnoviteľných zdrojov energie (OZE), ktorú opozícia označila za šitú na mieru finančnej skupine Penta. Do rozpravy sa prihlásilo 26 rečníkov. Popoludní sa bude plénum zaoberať voľbou šéfa Správnej rady Ústavu pamäti národa (ÚPN). Pôvodne mali poslanci vyberať z dvoch kandidátov, napokon v hre zostal len opozičný kandidát František Mikloško. Juraja Kalinu, ktorého navrhol Smer-SD, sociálni demokrati z voľby stiahli.

V prípade, že parlament nezvolí do konca januára nového šéfa ÚPN, dostane sa ústav do komplikovanej situácie, keďže post podpredsedu aktuálne nie je obsadený a súčasnému predsedovi Ivanovi Petranskému v januári končí funkčné obdobie. Podľa Petranského sa však v ÚPN budú schopní vyrovnať aj s tým, ak parlament nového šéfa ústavu zvoliť nestihne.