Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Richter oceňuje rýchly zákrok inšpekcie pri čiernej práci na diaľnici

Na snímke minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Ján Richter. Foto: TASR - Michal Svítok

Nasledujúci postup je podľa ministra jasný - rozhodne o výške pokuty, voči ktorej sa môže dotknutý odvolať, a potom sa dostane na tzv. čiernu listinu a päť rokov sa nemôže uchádzať o štátne zákazky.

Bratislava 14. decembra (TASR) - Postup inšpekcie práce bol v prípade preverovania čiernej práce na výstavbe diaľničných úsekov pri Žiline v súlade so zákonom, štandardný a riadny. Po dnešnom rokovaní vlády to konštatoval minister práce Ján Richter (Smer-SD).

Zdôraznil, že inšpekcia hneď ako dostala podnet, išla situáciu preveriť a zistila čiernu prácu. Nasledujúci postup je podľa neho jasný - rozhodne o výške pokuty, voči ktorej sa môže dotknutý odvolať, a potom sa automaticky dostane na takzvanú čiernu listinu a päť rokov sa nebude môcť uchádzať o štátne zákazky. "Tie postihy, to sa len zdá, ale sú veľmi veľké," dodal Richter. Pre neho je to týmto absolútne vysporiadané. "Ja len môžem oceniť, že inšpekcia práce promptne konala," uviedol.

Na to, že na výstavbe viacerých diaľničných úsekov na severe Slovenska pracujú stovky ľudí načierno, 27 dní bez prestávky po 12 hodín a často bez vyplatenia mzdy, upozornil na tlačovej konferencii v piatok 9. decembra líder hnutia OĽaNO-NOVA Igor Matovič.



Jeho slová potvrdili bývalí pracovníci spolupracujúci s firmou, ktorá má ľudí nelegálne zamestnávať. Matovič tvrdil, že to Národná diaľničná spoločnosť (NDS) kryje. Zároveň, že keď príde na stavbu inšpekcia, tak hlavného inšpektora práce podľa poslanca zastraší priamo niekto z NDS. Voči tomu sa ale ohradila NDS, podľa ktorej nie je pravda, že by podporovala čiernu prácu, a tiež nie je podľa firmy pravdou ani to, že by zamestnanec spoločnosti zastrašoval inšpekciu práce.

Zároveň aj minister Richter dnes uviedol, že podľa jeho informácií nezastrašoval inšpektora nikto z diaľničnej spoločnosti. "Pokiaľ mám ja informácie, tak to bol problém subdodávateľov a možno nejakej konkurencie medzi nimi, lebo to neboli zamestnanci NDS, ale nejakej subdodávateľskej organizácie," opísal šéf rezortu práce.

Proti čiernej práci na výstavbe diaľnic je aj minister dopravy Árpád Érsek (Most-Híd). "Spravíme všetko pre to, aby sme zamedzili čiernej práci," zdôraznil po dnešnom rokovaní vlády.

V tejto veci už začala konať aj prokuratúra a polícia. "Na základe medializovaných informácií začala konať Okresná prokuratúra v Žiline v súčinnosti s Okresným riaditeľstvom Policajného zboru v Žiline," uviedla hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Andrea Predajňová v pondelok 12. decembra.

Matovič dnes zároveň v tejto súvislosti na tlačovej konferencii v Bratislave priniesol osobné svedectvá piatich robotníkov, ktorí pracovali na stavbách diaľnic bez akýchkoľvek zmlúv a nemajú vyplatené mzdy za niekoľko mesiacov. Robotníci okrem toho podľa Matoviča nemali vykonané ani riadne zdravotné prehliadky, mali len falošné potvrdenia o ich uskutočnení.

Po tom, ako tento prípad poslanec zverejnil v piatok minulý týždeň, začala zrazu firma, ktorá mala ľudí načierno zamestnávať, vyplácať dlhované peniaze niektorým ľuďom. "Áno, je to prvý úspech, ale správne by bolo vyplatiť všetkých ľudí," zdôraznil Matovič. Súčasne sa po zverejnení prípadu podľa neho začali rýchlo podpisovať dohody i robiť lekárske potvrdenia. "Pevne verím, že orgány činné v trestnom konaní sa budú týmto prípadom do hĺbky zaoberať," dodal Matovič.