Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

J. RICHTER: Nové pracovné miesta vytvorili najmä malí zamestnávatelia

Na archívnej snímke minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Ján Richter Foto: TASR

Celkovo bolo vlani podľa ministra práce vytvorených 130.000 nových pracovných miest.

Bratislava 7. februára (TASR) - Opatrenia, ktoré prijíma vláda v oblasti nezamestnanosti, priniesli povzbudzujúce výsledky. Väčšinu peňazí z eurofondových projektov, ktoré odštartovala súčasná vláda, pritom počas uplynulých štyroch rokov využili firmy, ktoré zamestnávali do 10 zamestnancov. V dnešnej diskusnej relácii TA3 V Politike to uviedol minister práce Ján Richter (Smer-SD).

V evidencii úradov práce je 113.000 ľudí evidovaných ako dlhodobo nezamestnaní, ktorí majú len základné vzdelanie alebo nemajú ukončené vzdelanie vôbec. "Pripravujeme projekty, takzvané vzdelávačky. Pre nás je dôležité, aby sme pripravili aj ľudí bez kvalifikácie na trh práce," podotkol Richter s tým, že napríklad v rámci projektov verejného zamestnávania vláda zaznamenala 30-% efektívnosť. "Z tých, čo sme vlani zamestnali v rámci projektov verejného zamestnávania, každý tretí z nich sa následne po skončení dokázal zamestnať," uviedol Richter.

Záujem o eurofondnové projekty zamerané na znižovanie nezamestnanosti pritom využili najmä malí zamestnávatelia. "Všetky opatrenia, ktoré sa týkajú európskych peňazí, počas uplynulých štyroch rokov využili zamestnávatelia, ktorí zamestnávali do 10 zamestnancov. To znamená, žiadne korporácie. Pomáhame hlavne tým, ktorí sú v regiónoch," podotkol Richter.

Dlhodobo nezamestnaní ľudia sa pritom nachádzajú v troch až piatich regiónoch. "V minulom roku sme 55.000 ľudí dokázali vytiahnuť z dlhodobo nezamestnaných," vyčíslil Richter. Celkovo bolo vlani podľa neho vytvorených 130.000 nových pracovných miest. "Je to jednoznačne dobrý výsledok. Nespochybňujem, že Slováci odchádzajú do zahraničia, ale tieto nové pracovné miesta sa vytvorili na Slovensku a podstatné je, že v drvivej väčšine ich vytvorili malí zamestnávatelia," doplnil Richter.

Zároveň uviedol, že v novom programovom období očakáva, že šesť nových spustených projektov pomôže ďalej znižovať nezamestnanosť a vytvoriť by sa malo 90.000 nových pracovných miest.

Exminister práce a predseda mimoparlamentnej strany Demokrati Slovenska - Ľudo Kaník s týmito číslami nesúhlasí. Navyše sú podľa neho riešenia vlády v oblasti znižovania nezamestnanosti neefektívne a predražené. "Pre kategóriu, ktorá nemá vzdelanie a kvalifikáciu, je najväčšou bariérou vstupu na trh práce vysoká úroveň minimálnej mzdy. Preto pre ľudí, ktorí majú len základnú školu, alebo ju nemajú ani dokončenú, treba zrušiť kategóriu minimálnej mzdy," navrhuje Kaník, pretože je presvedčený, že za minimálnu mzdu 405 eur takéhoto človeka nikto nezamestná. "Keby sme o 17 % znížili odvody pre všetkých zamestnancov, dosiahli by sme v jednom efekte, že všetkým vzrastie čistá mzda, pretože by platili nižšie odvody," priblížil Kaník s tým, že toto opatrenie by sa mohlo uskutočniť bez výpadkov v štátnom rozpočte. Mala by sa totiž uskutočniť aj reforma zdaňovania, ktorá by presunula daňové bremeno z pliec strednej triedy a nižšej triedy na plecia nadnárodných korporácií. "Zmeňme princíp zdaňovania, znížme odvody, výrazne sa znížia náklady zamestnávateľov," priblížil Kaník s tým, že opatrenia, ktoré prináša súčasná vláda, sú dočasné dotované pracovné miesta. "Len časť má šancu udržať sa na trhu a minie sa na to veľmi veľa peňazí," dodal Kaník.