Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

RICHTER: Slovensko sa nachádza na šesťročných minimách nezamestnanosti

Ján Richter, archívne foto Foto: TASR/Martin Baumann

Medzi nezamestnanými je najviac ľudí, ktorí mali študijné zameranie právo, ekonomika a manažment, politológia, pedagogika, sociálna práca a učiteľské smery.

Bratislava 19. októbra (TASR) - Aj napriek tomu, že v septembri miera evidovanej nezamestnanosti mierne vzrástla, nachádza sa stále na šesťročných minimách. Z hľadiska počtu pracovných miest je Slovensko na sedemročných maximách. Skonštatoval to na dnešnej tlačovej konferencii minister práce Ján Richter (Smer-SD). "Podľa údajov Sociálnej poisťovne pribudlo v priebehu septembra tohto roka 19.000 zamestnancov," uviedol.

V školskom roku 2014/2015 ukončilo strednú školu 57.786 absolventov a v septembri sa na úradoch práce zaevidovalo 10.464 absolventov. "Predstavuje to 18,1 % z celkového počtu absolventov. V minulom roku ukončilo denné štúdium 56.663 študentov a zaevidovalo sa 9185," vyčíslil Richter.

Najväčší počet uchádzačov o zamestnanie z radov maturantov evidovali úrady práce v septembri v Čadci, Prešove, Košiciach a okolí, Nových Zámkoch, v Prievidzi a Dunajskej Strede. "Najmenej maturantov sa prihlásilo v okrese Bratislava I," doplnil minister práce.

Do evidencie nezamestnaných sa pritom dostalo najviac maturantov zo stredných odborných škôl, a to 6409. "Z gymnázií 993 osôb, z obchodných akadémií 766 osôb, zo stredných priemyselných škôl 736 ľudí a zo zdravotných škôl 310 ľudí," vyčíslil Richter.

To, že sa do evidencie dostali najmä študenti zo stredných odborných škôl je podľa Richtera spôsobené nedostatkom praxe týchto absolventov. "Preto je nevyhnutné doplniť to absolventom, čo im škola nedala. Druhý problém je zosúladenie potrieb trhu práce so vzdelávaním," myslí si Richter. Pomôcť nájsť si zamestnanie by tak mal mladým ľuďom napríklad projekt Praxou k zamestnaniu.

V júni tohto roka bolo na úradoch práce zaevidovaných 10.470 absolventov, ktorí ukončili vysokú školu. "Od júna do konca septembra z evidencie odišlo 6204 uchádzačov," povedal Richter. Väčšina z nich si našla zamestnanie, alebo odcestovali za prácou do zahraničia. Do cudziny za zamestnaním odišlo 634 ľudí a vyradených pre nespoluprácu bolo 100 absolventov vysokých škôl. "Evidencia vysokoškolákov je ale živý mechanizmus. V súčasnosti evidujeme 7344 absolventov na úradoch práce," podotkol Richter.

Z pohľadu vysokoškolských študijných odborov je medzi nezamestnanými najviac ľudí, ktorí mali študijné zameranie právo, ekonomika a manažment, politológia, pedagogika, sociálna práca a učiteľské smery.

Minister práce tiež vyčíslil, že v júni a v júli tohto roka sa na úrady práce dostalo 1791 pedagogických pracovníkov. "Rok predtým to bolo 2876. Počet sa teda medziročne znížil o 1085 osôb. Najviac pedagogických pracovníkov prišlo zo zamestnania na základných školách. V septembri odišlo z evidencie 1219 osôb a vlani 1649 osôb," priblížil Richter. Tí pedagogickí pracovníci, ktorí opustili úrad práce, sa zamestnali opätovne.

Richter zároveň upozornil, že vo všeobecnosti aj štatistiky Eurostatu potvrdzujú, že nezamestnanosť na Slovensku klesá. Uviedol, že napríklad z júlových 11,2 % klesla miera nezamestnanosti na 11,1 % v auguste tohto roka a medziročne poklesla v ôsmom mesiaci z 13,2 % na 11,1 %. "To predstavuje druhý najvýraznejší medziročný pokles v rámci všetkých krajín Európskej únie. Podľa týchto čísiel sme skutočne už len krôčik, jednu desatinu percenta, od priemeru eurozóny," povedal Richter.

Takisto aj v prípade mladých ľudí do 25 rokov klesla nezamestnanosť podľa Eurostatu v auguste z minuloročných 29,8 % na tohtoročných 24,6 %.