Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

RICHTER: Som rád, že sa nám v tomto roku podarilo zvýšenie materskej

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Minister zdôvodnil, že vláda prichádza s opatreniami zameranými aj na mladé rodiny v súčasnosti preto, že to dovoľuje rast slovenskej ekonomiky.

Bratislava 30. decembra (TASR) - Pre rezort práce boli v tomto roku kľúčové tri oblasti, na ktoré sa zameral. Opatrenia boli určené najmä na znižovanie nezamestnanosti, pomoc seniorom a mladým rodinám. Presvedčený je o tom minister práce Ján Richter (Smer-SD).

Ako uviedol v rozhovore pre TASR, vláde sa vďaka aktívnym opatreniam na trhu práce podarilo znížiť nezamestnanosť v troch rizikových kategóriách, ktorými sú mladí nezamestnaní, dlhodobo evidovaní na úradoch práce a ľudia vo veku nad 50 rokov. "Podarilo sa nám podporiť vytvorenie 63.500 nových pracovných miest. Historicky najvyšší počet ľudí na Slovensku pracuje. Zamestnávatelia si našli vhodných ľudí a my sme im dopomohli rôznymi nástrojmi aj rekvalifikačnými projektmi. Na tom sa dá stavať," tvrdí Richter.

Vládny kabinet prijal opatrenia aj v oblasti sociálnej politiky. Od mája budúceho roka sa tak zvýši materské aj rodičovský príspevok.  "Ak sa nám podarilo viaceré novely presadiť, zvýšiť viaceré príspevky, vždy bola populistická argumentácia zo strany opozície, že je to málo. Ja to čiastočne rešpektujem, ale politika je umenie možného a boli to práve pravicové vlády, ktoré v minulosti skôr škrtali," tvrdí minister práce. Je presvedčený, že tieto zmeny je možné realizovať do takej miery, do akej to dovoľuje štátny rozpočet. "Som veľmi rád, že už v tomto roku sa podarili veci, ako bolo zvýšenie materskej, ktoré sa ide zopakovať," doplnil Richter s tým, že týmto nástrojom sa má zabezpečiť to, aby rodina, v ktorej matka odíde zo zamestnania na materskú, nepocítila veľký finančný výpadok.

Smer-SD pritom vládne už tretie volebné obdobie. Opozícia stranu často kritizuje, že za dve volebné obdobia neurobila pre túto kategóriu nič. Minister zdôvodnil, že vláda prichádza s opatreniami zameranými aj na mladé rodiny v súčasnosti preto, že "to dovoľuje rast slovenskej ekonomiky". "Veľmi ľahko sa z opozície kritizuje a hovorí, že je málo a treba všade pridať. V istom čase fungoval aj valorizačný mechanizmus, lebo bola inflácia. Ale prišlo obdobie, keď som musel utekať so zákonom do parlamentu, pretože hrozila deflácia a viaceré príspevky by sme inak museli znižovať vzhľadom na vývoj deflácie. Naša sociálna politika však nie je len o plošnom zvyšovaní, ale aj adresnosti," vysvetľuje Richter s tým, že sa znížil napríklad počet ľudí na dávkach v hmotnej núdzi na polovicu.

Podľa neho v súčasnosti nastal čas riešiť zvyšovanie príspevkov, nakoľko deflácia trvá relatívne dlhšie obdobie. "Počas dvoch rokov sme dvakrát zvyšovali materskú. Nie je však pravda, že sme pre rodiny nerobili nič. Úspešné boli aj projekty podpory detských kútikov a návratu mamičiek do práce," tvrdí Richter.

Od januára sa zvýši aj príspevok na opatrovanie ťažko zdravotne postihnutých (ŤZP). Minister skonštatoval, že mu je ľúto, že sa vláda otázkou kompenzácií pre ŤZP posledné tri roky nezaoberala, ale aj reprezentujúce organizácie podľa neho nastolili diskusiu o zmenách až na jeseň minulého roka. "Zákon a s ním súvisiaci valorizačný mechanizmus pri deflácii automaticky situáciu nezlepšoval. Nakoniec sme po diskusiách s organizáciami do novely veľmi dobre zahrnuli nielen samotné zvýšenie príspevku a ochrany príjmu, ale podarilo sa nám riešiť hlavne neobmedzené sociálne poistenie matiek, ktoré sa starajú o svoje zdravotne ťažko postihnuté dieťa," myslí si Richter.

Vláda navrhla aj úpravu dôchodkov. Tie od budúceho roka vzrastú najmenej o 2 % z priemernej mesačnej sumy daného druhu dôchodku. "Dosiahli sme výšku u starobných dôchodkov 8,20 eura, čo je už primerané zvýšenie, ktoré sa dá porovnávať aj s niektorými príjmovými skupinami pracujúcich. Minimálne to garantuje, že sa neprehĺbi rozdiel medzi dôchodkami a priemernými príjmami," tvrdí minister práce. V budúcom roku budú sociálni partneri podľa jeho slov rokovať o nájdení nového mechanizmu na zvyšovanie dôchodkov. "Bol by som rád, aby 2 % zostali zachované aj na ďalšie roky. Musí však na to byť prispôsobený štátny rozpočet aj súhlas koaličných a sociálnych partnerov," dodal Richter.