Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

J. RICHTER: Nevidíme zatiaľ v U. S. Steel porušenie memoranda

Na archívnej snímke Ján Richter Foto: TASR/Henrich Mišovič

Odborníci rezortu práce však podľa neho preskúmajú, do akej miery je prepúšťanie 29 zamestnancov mesačne v súlade s memorandom.

Bratislava 21. apríla (TASR) - Memorandum o spolupráci medzi slovenskou vládou a U. S. Steel z roku 2013 nie je zatiaľ zo strany spoločnosti porušené. Uviedol to v stredu (20.4.) minister práce Ján Richter (Smer-SD) v súvislosti s nedávnymi prípadmi prepúšťania v košickej oceliarni. V nej došlo k zrušeniu 29 pracovných miest k 1. aprílu a rovnako 29 miest k 1. máju tohto roka.

"Nevidíme, že by to memorandum zo strany terajšieho manažmentu U.S. Steel bolo porušené. Ak by bolo, tak budeme samozrejme o otázke rokovať, ako ďalej postupovať, hľadať riešenia, prípadne odporúčania a záväzky pre jednu aj druhú stranu. V tejto chvíli je to predčasné a bolo by to veľmi špekulatívne," povedal Richter.

Odborníci rezortu práce však podľa neho preskúmajú, do akej miery je prepúšťanie 29 zamestnancov mesačne v súlade s memorandom, či sa nenapĺňa hranica hromadného prepúšťania. "Pokiaľ je rušenie pracovných miest trvalého rázu, je minimálne dôvod preto, aby sa tým zaoberali aj odborníci z hľadiska práva," pripustil.

Podľa Richtera nejestvuje mechanizmus, ako donútiť nejakého zamestnávateľa, aby si udržal istý počet ľudí. "V zmysle Zákonníka práce sa ráta hromadné prepúšťanie pri uvoľnení 30 zamestnancov. Pre zamestnávateľa z toho vyplývajú konkrétne úlohy, napríklad komunikácia s príslušným úradom práce. Úrad práce musí hľadať spôsob a riešenia aj s pôvodným zamestnávateľom z hľadiska možnej rekvalifikácie," priblížil minister.

Približne pred 10 dňami sa podľa neho uskutočnilo na pôde rezortu práce stretnutie odborárov z U. S. Steel s ministrami práce a hospodárstva. "Bolo to v čase, keď sa ešte rokovalo ohľadom podnikovej kolektívnej zmluvy, ale v podstate tu sme sa prvýkrát dohodli, že ponuka zo strany manažmentu U. S. Steel bola pre odbory prijateľná," pripomenul. Kolektívna zmluva bola nakoniec podpísaná tento týždeň.

Odborári z U. S. Steel podľa Richtera veľmi dobre vnímajú aj celosvetovo zložitú situáciu na hutníckom trhu. "Aj napriek tomu zamestnanci dostali ponuku z hľadiska sociálnych benefitov, ktoré sú nad rámec Zákonníka práce. Základná komunikácia na úrovni podniku medzi predstaviteľmi zamestnancov a zamestnávateľom je štandardná, je dobrá, čo vyjadruje podpis kolektívnej zmluvy," poznamenal.

V priebehu budúceho týždňa, po schválení Programového vyhlásenia vlády, má dôjsť k druhému stretnutiu, a to s manažmentom U.S. Steel. Témou má byť aj otázka prepúšťania. "Treba však vidieť aj to, že je ponuka pre prepúšťaných ľudí, ktorí sú väčšinou z administratívy, ísť pracovať do výroby. Časť ich prijíma túto ponuku, časť ju neprijme, odchádza a zoberie nadštandardné odstupné, ktoré je nad rámec Zákonníka práce," priblížil Richter.

Po tomto stretnutí by malo dôjsť aj k spoločnému rokovaniu s odborármi a manažmentom košických oceliarní, s hľadaním východísk do budúcnosti. "Nie je to len v silách vlády, pretože je to v značnej miere podmienené situáciou na trhu s oceľou," dodal minister.

Americká spoločnosť uzatvorila päťročnú dohodu s vládou Roberta Fica ešte v marci 2013. K podpisu memoranda došlo potom, ako U. S. Steel uvažoval o ukončení svojho pôsobenia na Slovensku. V ňom sa dohodli určité úľavy pre oceliareň, najmä v energetickej a environmentálnej oblasti.