Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

RICHTER: Najväčší úspech je zníženie nezamestnanosti mladých na 23 %

Na snímke minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Ján Richter. Foto: TASR/Štefan Puškáš

V takzvaných hladových dolinách, kde je najvyššia miera nezamestnanosti, sa bude uplatňovať podľa slov ministra pozitívna diskriminácia.

Bratislava 30. novembra (TASR) – Zníženie nezamestnanosti mladých do 29 rokov z 34,8 % na 23 % považuje minister práce Ján Richter (Smer-SD) za najväčší úspech vládnej strany. Ako povedal na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave, znižovanie nezamestnanosti bolo hlavným cieľom projektov, ktoré sa realizovali počas uplynulých rokov v rámci Operačného programu (OP) Zamestnanosť a sociálna inklúzia. Operačný program Ľudské zdroje v ďalšom programovom období, ktoré potrvá do roku 2020, bude v realizácii viacerých projektov pokračovať. Zástupca Európskej komisie (EK) Michael Morass poukázal na hlavné oblasti, na ktoré sa má Slovensko zamerať.

Dlhodobá nezamestnanosť, nezamestnanosť mladých, zamestnávanie žien, podpora inkluzívneho vzdelávania a integrácia marginalizovaných skupín, najmä Rómov sú, ako povedal Morass oblasti, na ktoré sa má podľa odporúčania EK Slovensko zamerať. "Európsky sociálny fond je hlavný prostriedok Európskej únie, ktorý má podporovať investície do ľudského kapitálu, ktorý je základným predpokladom pre konkurenciu a rast. Každý rok fond podporí milióny ľudí v celej Európe, aby získali buď novú prácu, alebo nové vzdelanie, novú kvalifikáciu pre budúce zamestnanie," podčiarkol Morass a dodal, že Slovensko počas končiaceho programového obdobia bolo v tomto smere podporené sumou 1,5 miliardy eur, z toho 1 miliarda eur bola nasmerovaná do OP Zamestnanosť a sociálna inklúzia. Komisia podľa jeho slov berie na vedomie, že ku koncu programu sú takmer všetky prostriedky vyčerpané, čo je podľa neho dobrá správa. Ocenil, že sa v rámci končiaceho operačného programu podarilo implementovať viac ako 1600 projektov. V nadchádzajúcom programovom období do roku 2020 investuje Európska únia celkovo 50 miliárd eur na priority, z toho 2,2 miliardy eur pôjde prostredníctvom programu Európskeho sociálneho fondu.

"Operačný program, ktorý dnes hodnotíme, bol veľmi efektívny a priniesol veľké pozitíva, pokiaľ ide o vývoj nezamestnanosti. Politika zamestnanosti je v značnej miere závislá od vývoja ekonomiky, to je prvoradý veľmi dôležitý faktor," skonštatoval Richter a poukázal na slová Morassa, ktorý pomenoval rizikové a znevýhodnené skupiny ľudí. Tie boli podľa Richtera jasne špecifikované už v roku 2012.

"Špecificky sme pripravovali projekty pre mladých, pre dlhodobo nezamestnaných a pre kategóriu nezamestnaných nad 50 rokov," podčiarkol minister. Vyzdvihol projekt zamestnávania mladých do 29 rokov. "Podarilo sa nám zabezpečiť 13.000 pracovných miest a hlavný úspech vidím v tom, že 86 % mladých ľudí po ukončení projektu ostalo naďalej v trvalom zamestnaní u tých zamestnávateľov, ktorí predtým poberali istú motiváciu prostredníctvom tohto projektu," skonštatoval Richter. Zamestnávanie mladých podľa jeho slov ostáva jednou z ďalších priorít.

V takzvaných hladových dolinách, kde je najvyššia miera nezamestnanosti, sa bude uplatňovať podľa slov ministra pozitívna diskriminácia. "Ďaleko väčšia motivácia pre zamestnávateľov, ale aj pre zamestnancov zamestnať sa," avizoval minister. To je podľa neho aj spôsob, ktorým by sa ďalej mali riešiť regionálne rozdiely. Neobáva sa ani nedostatku kvalifikovaných pracovných síl, a to ani v súvislosti s príchodom novej automobilky na Slovensko.

"V okrese Nitra a Zlaté Moravce je 5,5 tisíca nezamestnaných mladých ľudí do 40 rokov. Ide o kategóriu ľudí, s ktorými sa dá intenzívne pracovať, rekvalifikovať ich, aby mohli zaujať miesta v novej automobilke," povedal minister. Presvedčený je tiež, že podporu zameranú na mobilitu pracovnej sily využijú aj viacerí ľudia z tzv. hladových regiónov.

Záverečná konferencia, ktorá sa konala dnes v Bratislave, zhodnotila deväťročné obdobie Operačného programu Zamestnanosť a sociálna inklúzia a ponúkla základné východiská na pokračovanie viacerých projektov, ktoré sa prenesú do nového OP Ľudské zdroje.