Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Richter:Príspevky pre opatrovateľov ŤZP sa navyšujú najviac za 6 rokov

Na archívnej snímke minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Ján Richter. Foto: TASR - Dano Veselský

J. Richter uviedol, že ako minister má predstavy o opatreniach, ale isté veci sú limitované.

Bratislava 9. mája (TASR) – Ministerstvo práce je ochotné rokovať o zmenách pri príspevkoch na opatrovanie ťažko zdravotne postihnutých, opatrenia sú ale limitované prostriedkami v štátnom rozpočte. Skonštatoval to minister práce Ján Richter (Smer-SD) na záver diskusie k novele zákona o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ŤZP.

"Opatrovatelia sú potrební, sú stále lacnejší, ako keby sme ľudí dali do sociálnych zariadení. Preto treba túto činnosť podporovať a urobiť všetko pre to, aby ľudia mohli ostať doma so svojou rodinou," vyhlásil v pléne Richter.

Priblížil, že ako minister má predstavy o opatreniach, ale isté veci sú limitované. "Tie limity sa volajú štátny rozpočet. Ja nemám problém komunikovať so svojím kolegom na Ministerstve financií SR, ale to sú strašne veľké milióny," podotkol Richter. V tomto roku by si zvyšovanie príspevkov malo vyžiadať 35 miliónov eur, v budúcom roku 92 miliónov eur, v roku 2020 bude potrebné 117 miliónov eur a v roku 2021 bude potrebné 139 miliónov eur. "Spolu je to 383 miliónov eur. Nepoznám kapitolu v štátnom rozpočte, ani príspevky, ktoré by boli takto rapídne v tomto období navyšované, ako sú kompenzácie," upozornil Richter.

Zároveň pripomenul, že každý rok sa bude vyjednávať o navýšení príspevkov. "Na vláde som musel ustúpiť požiadavke, že bude v zákone zakotvená forma valorizácie na základe pravidelného zvyšovania minimálnej mzdy. Aj pri sociálnych službách nastala podobná situácia, ale dôležité je, že sme hneď do zákona zakotvili mechanizmus, na základe ktorého ideme vyjednávať. Tak ako každý rok vyjednávame minimálnu mzdu, tak budeme každý rok vyjednávať aj otázku navýšenia príspevkov," avizoval Richter. Podľa jeho slov takéto "rapídne" navyšovanie príspevkov za šesť rokov nebolo ako je ministrom práce.