Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Ekonomika

Rijád a Moskva budú pokračovať v škrtoch v produkcii a vo vývoze

Archívna snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Alexander Novak v nedeľu uviedol, že tak, ako Moskva oznámila pôvodne, bude až do konca roka pokračovať v dobrovoľnej redukcii dodávok ropy a ropných produktov na trhy.

Rijád/Moskva 5. novembra (TASR) - Saudská Arábia a Rusko potvrdili, že budú pokračovať v pôvodne oznámenej dobrovoľnej redukcii ťažby a exportu ropy až do konca tohto roka. Informovala o tom agentúra Reuters.

Podpredseda ruskej vlády Alexander Novak v nedeľu uviedol, že tak, ako Moskva oznámila pôvodne, bude až do konca roka pokračovať v dobrovoľnej redukcii dodávok ropy a ropných produktov na trhy, a to v objeme 300.000 barelov (1 barel = 159 litrov) denne. "Cieľom dodatočných dobrovoľných škrtov je podpora opatrení štátov OPEC+ prijatých na udržanie stability a rovnováhy na ropných trhoch," povedal Novak.

Podobne aj Saudská Arábia v nedeľu potvrdila svoje pôvodné rozhodnutie o dobrovoľnom obmedzovaní produkcie v rozsahu milión barelov denne, uviedla saudskoarabská tlačová agentúra SPA, ktorá sa odvolala na zdroj z ministerstva energetiky. Ten informoval, že Rijád bude pokračovať v redukcii ťažby o jeden milión barelov denne až do konca tohto roka.

"To znamená, že produkcia ropy v Saudskej Arábii bude v decembri dosahovať v priemere 9 miliónov barelov denne," uviedla SPA. Ako Rusko, tak Saudská Arábia zároveň dodali, že na budúci mesiac rozhodnú, či dobrovoľné obmedzenia ešte prehĺbia, alebo produkciu zvýšia.