Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Riziká ohrozujúce vyhliadky globálnej ekonomiky sa zvýšili

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Uviedol to Medzinárodný menový fond.

Washington 3. septembra (TASR) - Rozvinuté aj rozvíjajúce sa krajiny musia zrealizovať štrukturálne reformy, aby podporili rast. Transformácia čínskej ekonomiky a nízke ceny komodít totiž predstavujú riziká ohrozujúce vyhliadky globálneho hospodárstva, uviedol Medzinárodný menový fond (MMF). Informovala o tom agentúra RTTNews.

"Riziká sú naklonené smerom nadol a súčasná realizácia niekoľkých z týchto rizík by znamenala výrazné zhoršenie vyhliadok," uviedol MMF v správe pripravenej pred stretnutím ministrov financií a centrálnych bankárov krajín G20, ktoré sa bude konať v piatok a sobotu (4. a 5. 9) v Turecku.

MMF v júli znížil svoju prognózu rastu globálnej ekonomiky v tomto roku na 3,3 %. Tempo rastu čínskej ekonomiky by sa podľa fondu malo spomaliť na 6,8 %.

Riziká spomalenia globálnej ekonomiky sa zvýšili v dôsledku volatility na finančných trhoch, zlacňovania komodít, poklesu prílevu kapitálu, oslabenia mien rozvíjajúcich sa krajín a ochladenia čínskej ekonomiky.

Podľa MMF na zvýšenie rastového potenciálu sú potrebné štrukturálne reformy v rozvinutých rovnako ako v rozvíjajúcich sa krajinách. Rozvinuté ekonomiky by mali pokračovať v akomodatívnej menovej politiky a ich fiškálna politika by mala byť prorastová.

Fond ďalej uviedol, že sprísňovanie menovej politiky v USA by malo závisieť od vývoja v ekonomike, a keďže sa zatiaľ neukázali výraznejšie mzdové ani cenové tlaky, normalizácia menovej politiky bude zrejme len postupná.

MMF radí Európskej centrálnej banke (ECB), aby rozšírila program kvantitatívneho uvoľňovania, ak by sa rast spotrebiteľských cien nezačal zrýchľovať a približovať k strednodobému inflačnému cieľu. Japonská centrálna banka by mala byť podľa fondu pripravená na ďalšie uvoľnenie menovej politiky.

V prípade rozvíjajúcich sa ekonomík je potrebné nájsť primeranú rovnováhu medzi podporou rastu a zvládaním šokov a turbulencií. Prioritou Pekingu by mal byť hladký prechod k udržateľnejšiemu rastu.