Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Ekonomika

Rizikové subjekty budú mať prísnejšie pravidlá pri DPH

Prezident SR Ivan Gašparovič Foto: TASR/Pavel Neubauer

Vyplýva to z novely zákona o DPH, ktorú podpísal prezident SR Ivan Gašparovič.

Bratislava 9. augusta (TASR) - Rizikové subjekty budú mať po novom zložitejšie podmienky pri spracovaní dane z pridanej hodnoty (DPH). Ide o firmy, ktoré v súčasnosti alebo v minulosti vlastnili alebo riadili spoločnosti, ktoré majú, alebo mali nedoplatky na tejto dani voči daňovému úradu. Vyplýva to z novely zákona o DPH, ktorú podpísal prezident SR Ivan Gašparovič.

Zmeny sa týkajú sprísnenia registrácie týchto subjektov, pričom sa rozširujú právomoci daňového úradu v odôvodnených prípadoch zrušiť registráciu za platiteľa dane s cieľom vylúčiť z registra platiteľov dane a zo systému DPH osoby, ktoré sú rizikové a zneužívajú systém na neoprávnené čerpanie nadmerných odpočtov.

Novela zároveň zavádza povinnosť platiť DPH prijímateľovi, respektíve kupujúcemu. Toto "opačné" pravidlo má platiť najmä pri nútenom predaji nehnuteľností konkurzom či exekúciou, ale aj pri predaji tovaru v rámci výkonu záložného práva a zabezpečovacieho prevodu vlastníckeho práva. Práve v týchto prípadoch totiž podľa rezortu financií dochádza k nevymožiteľnosti dane na strane predávajúceho, pričom kupujúci si uplatňuje právo na odpočítanie vstupnej dane.

Novela prináša aj zmenu pre nových platiteľov DPH. Tí už budú musieť byť po novom počas prvého roka od registrácie mesačnými platcami, pričom v súčasnosti sú iba štvrťročnými. "Štvrťroční platitelia sú nami identifikovaní ako riziková skupina," vysvetlil zmenu minister financií Peter Kažimír (Smer-SD).