Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Ekonomika

Firma RKN Global zrušila investíciu v Banskej Bystrici

Na snímke zľava konateľka RKN Global Europe Marjam Lindsbrová a predseda vlády SR Robert Fico počas podpisu memoranda so spoločnosťou RKN Global Europe Foto: TASR - Branislav Račko

V závode sa mali vyrábať biometrické identifikačné doklady a platobné karty.

Banská Bystrica 27. júna (TASR) - Spoločnosť RKN Global odmietla investičnú pomoc od slovenskej vlády a ruší svoju investíciu v Banskej Bystrici. Dôvodom je neistota, spôsobená na jednej strane kritikou investície zo strany opozície a strane druhej brexitom. Informovala o tom firma na svojej internetovej stránke.

RKN Global DWC-LLC a RKN Global Europe v piatok (24.6.) oznámili, že sa rozhodli neprijať investičnú pomoc od Slovenska v celkovej hodnote 18 miliónov eur na výstavbu závodu chránenej tlače v Banskej Bystrici. V závode sa mali vyrábať biometrické identifikačné doklady a platobné karty.

RKN Global ešte predtým podnikla kroky na získanie súkromného financovania 71 miliónov eur na výstavbu závodu v Banskej Bystrici, ktorý mal zamestnávať 120 ľudí. Slovensko malo prispieť 10 miliónmi eur vo forme dotácií a 8 miliónmi eur vo forme daňových úľav.

Firma spomenula vo svojom stanovisku útoky opozície a médií na premiéra Roberta Fica z dôvodu načasovania oznámenia investície krátko pred voľbami. Opozícia tiež kritizovala ukrajinských partnerov firmy RKN Global.

"Tieto útoky obsahovali nepravdivé obvinenia našich partnerov a spoločnosti RKN Global a boli vznesené bez toho, aby sa k nim RKN Global mala možnosť pred zverejnením vyjadriť, čo porušuje slovenské a medzinárodné novinárske štandardy," uvádza sa vo vyhlásení spoločnosti.

Navyše, Slovensko bude v nasledujúcom polroku stáť na čele Európskej únie (EÚ) počas obdobia veľkej neistoty, ktorej zdrojom je rozhodnutie Británie vystúpiť z únie, pripomína firma. "Táto neistota zvýšila v porovnaní s marcom tohto roka rizikovosť investície RKN Global."

"Výsledkom týchto faktorov je, že RKN Global si nemôže dovoliť riskovať svoju reputáciu a 71 miliónov eur privátne vygenerovaných prostriedkov na tento projekt," uvádza sa vyhlásení firmy. Podľa zakladateľa RKN Global Ronalda Nobleho by v súčasnej "turbulentnej politickej atmosfére na Slovensku a v EÚ" bolo nerozumné, aby firma pokračovala v projekte výstavby závodu v Banskej Bystrici.

Rezort o tom nemá informáciu

Ministerstvo hospodárstva (MH) SR nemá oficiálnu informáciu o tom, že firma RKN Global odstupuje od svojej investície a nevyužije schválenú investičnú podporu. Ak sa tak stane, ide o jej rozhodnutie, ktoré rezort vezme na vedomie. Spomínaná spoločnosť doteraz žiadnu pomoc nečerpala. Uviedol to pre TASR v reakcii na zverejnené odmietnutie investičnej pomoci a zrušenie investície v Banskej Bystrici hovorca MH SR Maroš Stano.

Mesto je prekvapené, dôvody nepozná

Mesto Banská Bystrica je prekvapené z rozhodnutia spoločnosti RKN Global k investičnému zámeru v priemyselnom parku Šalková, v časti Banskej Bystrice. "Nepoznáme dôvody, ktoré mohli viesť k takému, pre nás prekvapivému, rozhodnutiu. Celý proces komunikácie nejavil až do tejto chvíle známky akejkoľvek pochybnosti," informovala dnes TASR hovorkyňa banskobystrického primátora Zdenka Sekerešová.

Ako sa uvádza vo vyjadrení Marjam Lindsbro z RKN Global Europe, "spoločnosť RKN Global podstúpila kroky na získanie 71 miliónov eur prostredníctvom súkromných finančných prostriedkov, aby postavila závod na chránenú tlač v Banskej Bystrici, ktorý by zamestnával 1200 ľudí. Plánovaný príspevok Slovenska vo výške desať miliónov eur v grantoch a osem miliónov eur vo forme daňových úľav bol spoločnosťou RKN Global považovaný za prijateľný príspevok zo strany vlády výmenou za obrovskú investíciu RKN Global vo výške 71 miliónov eur".

"Avšak pozitívna reakcia, ktorú RKN Global očakávalo od Slovákov na plánovanú investíciu v Banskej Bystrici, bola znížená neočakávaným odporom nesúvisiacim s RKN Global. Členovia politickej opozície a slovenský denník SME rýchlo zaútočili na premiéra Fica a jeho vládnu stranu, pretože načasovanie verejného oznámenia na 20. február 2016 predchádzalo národným voľbám, a preto bolo považované za podozrivé. Javí sa, že sa táto politická opozícia taktiež prejavila v útokoch na našich priemyselných partnerov z Ukrajiny, ktorí sú expertmi vo výrobe bezpečných dokumentov, ako sú pasy, biometrické občianske preukazy a platobné bankomatové karty. Tieto útoky obsahovali falošné obvinenia proti našim partnerom a proti RKN Global, boli uskutočnené bez toho, aby bola RKN Global poskytnutá príležitosť komentovať ich predtým, ako boli zverejnené, čo bolo v rozpore so slovenskými a medzinárodnými novinárskymi štandardmi. Navyše, Slovensko sa chystá predsedať EÚ počas obdobia veľkej neistoty vo svetle rozhodnutia Spojeného kráľovstva vystúpiť z EÚ. Táto neistota urobí investíciu RKN Global ešte riskantnejšou," uvádza sa v spomínanom stanovisku.

"Aktuálna turbulentná politická atmosféra na Slovensku a v EÚ spôsobila, že by pre RKN Global bolo neopatrné pokračovať v tomto projekte a postaviť závod na chránenú tlač v Banskej Bystrici a viedla k tomu, že RKN Global odmietlo dotácie - granty aj daňovú úľavu poskytnutú slovenskou vládou," dodal zakladateľ RKN Global Ronald Noble.

Ako uviedla Sekerešová, mesto bolo oboznámené s projektovou dokumentáciou, pracovalo sa na dokumentácii pre posúdenie vplyvov na životné prostredie EIA. Všetky uvedené kroky vzbudzovali dôveru v úspešnosť uvedeného projektu.

"Kontaktovali sme zástupcu spoločnosti RKN Global Europe a žiadali sme vysvetlenie. Pokiaľ sa objavia nové skutočnosti, vedenie mesta Banská Bystrica bude o nich informovať,"
poznamenala Sekerešová.