Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Ekonomika

K. Lutherová: Princíp centrálneho obstarávania je v Európe bežný

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Ministerstvo vnútra vydalo odporúčacie stanovisko inštitúciám štátnej a verejnej správy zapojeným do spolupráce s ROA, aby si v prípade potreby obstarávali podobné služby pod vlastnou gesciou.

Bratislava 20. apríla (TASR) - Princíp centrálneho obstarávania je v Európe využívaný bežne a aj na Slovensku existuje viacero agentúr, ktoré sa mu venujú. "Aj na slovenskom trhu sú, nie sme prvá, ani posledná firma," uviedla pre TASR konateľka Regionálnej obstarávacej agentúry (ROA) Katarína Lutherová.

Väčšinovým vlastníkom ROA je obec Horné Plachtince, menšinovým firma TenderOnline. "Musí to byť verejný obstarávateľ. To vyžaduje zákon. Tento verejný obstarávateľ, ktorým môže byť obec, samosprávny kraj, štátna organizácia, musí mať priamu alebo nepriamu výlučnú kontrolu," dodala na margo vlastníkov agentúry. Obstarávacie agentúry sa podľa nej často uplatňujú na komunálnej úrovni.

"Je to ťažké určiť, keďže ide o rozpätie," reagovala na otázku, či tieto agentúry realizujú zákazky na úrovni ROA. "Myslím, že boli aj väčšie. Niektoré boli len na komunálnej úrovni, ale to neznamená, že sú to menšie zákazky," dodala.

Zmluvy o spolupráci, ktoré s ROA podpísalo 26 štátnych inštitúcií, vrátane štyroch ministerstiev, im dávajú možnosť na základe vlastného uváženia využiť v prípade potreby služby agentúry. Povinnosť využívať ich tieto inštitúcie nemajú. Preto sa rozpätie hodnoty zákazky dalo podľa nej určiť len na základe toho, koľko služieb si teoreticky môžu tieto subjekty objednať, čo znamená rozsah od 130.000 až do 130 miliónov eur.


Ministerstvo vnútra vydalo odporúčacie stanovisko inštitúciám štátnej a verejnej správy zapojeným do spolupráce s ROA, aby si v prípade potreby obstarávali podobné služby pod vlastnou gesciou. Služby tejto agentúry rezort odporúča využiť len v prípade, že na základe elektronickej aukcie obstará ROA potrebný tovar alebo službu ekonomicky výhodnejšie.

Podľa Lutherovej centrálne obstarávanie inštitúciám umožní ušetriť finančné prostriedky na riešenie agendy súvisiacej obstarávaním, ale dáva im možnosť dosiahnuť aj lepšiu cenu za služby. "Výhodou je šetrenie financií, robí sa to pre viacerých prijímateľov, takže nemusia mať taký aparát odborne spôsobilých ľudí, ktorých musíte financovať, aby realizovali verejné obstarávanie. Druhá vec je, že prijímatelia žiadnym spôsobom nezasahujú ani do podmienok súťaže, ani do priebehu verejného obstarávania," povedala s tým, že prijímateľ takto vylúči prípadné pochybnosti o tom, že chcel verejné obstarávanie ovplyvňovať.

ROA zatiaľ realizovala dva tendre na firmy, ktoré by v budúcnosti mali ponúkať služby štátnym inštitúciám. Konkrétne na služby v oblasti informovanosti a publicity a odborno - poradenských služieb v oblasti auditu a právnych služieb.

Predsedníčka poslaneckého klubu SDKÚ-DS Lucia Žitňanská 19. apríla avizovala, že podá v najbližších dňoch podnet na Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) SR, aby tieto tendre preveril.

Ako tvrdí, zvolila aj rýchlu cestu a listom sa obrátila na štatutárnych zástupcov dvoch desiatok dotknutých subjektov verejnej správy a požiadala ich o odpovede na otázky týkajúce sa ich kontraktu s Regionálnou Obstarávacou Agentúrou (ROA).