Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Telefonujete z domu do zahraničia? To nie je roaming, upozorňuje EK

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Od 15. júna je komunikácia v podobe telefonických hovorov, sms správ a dát z inej krajiny EÚ zahrnutá v domácom balíčku užívateľa.

Bratislava 16. júna (TASR) – Ak Slováci cestujúci do zahraničia v rámci EÚ nemôžu využívať roaming za domáce ceny a naúčtujú im dodatočné poplatky, v prvom rade by sa mali sťažovať u svojho operátora, ktorý by mal situáciu vyriešiť. Radí na svojej internetovej stránke Európska komisia (EK) všetkým užívateľom telefonickej komunikácie v rámci EÚ v súvislosti so zrušením poplatkov za roaming.

"Ak operátor trvá na dodatočných poplatkoch, mali by upovedomiť príslušný orgán v ich krajine, zvyčajne je to národný regulačný orgán, ktorý o sťažnosti rozhodne," informuje EK. V prípade Slovenska sa môžu občania obrátiť na Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb.

Zároveň však Komisia upozorňuje na to, že telefonické hovory z domu nie sú považované za roaming. "Nové práva sa týkajú komunikácie (hovory, sms správy a dáta) v rámci roamingu v EÚ, teda počas pobytu v zahraničí v rámci EÚ. Ceny hovorov z domácej krajiny do zahraničia vrátane EÚ nie sú regulované," konštatuje EK.

Od 15. júna je komunikácia v podobe telefonických hovorov, sms správ a dát z inej krajiny EÚ zahrnutá v domácom balíčku užívateľa. Ak doteraz občania členských štátov EÚ cestovali do inej krajiny v rámci Únie, mobilní operátori im za komunikáciu účtovali vyššie sadzby. V priebehu posledných desiatich rokov EÚ postupne vyžadovala od operátorov ich výrazné znižovanie. Od štvrtka sa zrušili posledné poplatky za roaming.