Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Robert Fico: Za zmrazenie platov by ste nás mohli pochváliť

Predseda vlády SR Robert Fico Foto: TASR/Milan Kapusta

Vyzval na to dnes predseda vlády a poukázal na Českú republiku, kde je podľa jeho slov rozhádaná Poslanecká snemovňa na tému, či zvyšovať platy ústavných činiteľov o 26 alebo o tri a pol percenta.

Bratislava 28. novembra (TASR) - Strana Smer-SD by si za ďalšie zmrazenie platov ústavných činiteľov, sudcov a prokurátorov zaslúžila pochvalu. Vyzval na to dnes predseda vlády Robert Fico (Smer-SD) a poukázal na Českú republiku, kde je podľa jeho slov rozhádaná Poslanecká snemovňa na tému, či zvyšovať platy ústavných činiteľov o 26 percent alebo o tri a pol percenta.

"Predstavte si, že by sme my prišli v tomto období a povedali, že ideme platy ústavných činiteľov zvyšovať o 26 percent. Veď nás pochváľte, už niekoľko rokov za sebou poctivo zmrazujeme platy ústavných činiteľov, sudcov a prokurátorov a nezohľadňujeme ani infláciu," upozornil s tým, že je to správne a solidárne rozhodnutie.

Sudcov, ktorí so zmrazením svojich platov opakovane nesúhlasia a chcú sa obrátiť na Ústavný súd SR, požiadal Fico o porozumenie. "Napriek úspešnej konsolidácii cítime veľký tlak na verejné financie a myslíme si, že ľudia s nadštandardnými príjmami by mali prejavovať mieru solidarity s ostatnými. To sa týka aj poslancov, členov vlády či prokurátorov. Každý má ale právo obrátiť sa na ústavný súd," dodal.