Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 14. jún 2024Meniny má Vasil
< sekcia Ekonomika

Podľa úradov práce rodičia nemajú problém s nahlasovaním detí

Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič

Rodičia sa pritom zamestnancov úradov práce najčastejšie pýtajú na to, kde nájdu potrebné tlačivo na vyplnenie.

Bratislava 17. marca (TASR) - Už viac ako mesiac majú rodičia detí, ktoré po 1. februári 2014 dovŕšili vek troch rokov, povinnosť nahlasovať úradom práce, kde a akým spôsobom je zabezpečená starostlivosť o ich dieťa. Viaceré úrady práce na Slovensku potvrdzujú, že rodičia s touto novou povinnosťou nemajú problém.

"Od nadobudnutia účinnosti zákona klienti vo zvýšenej miere komunikovali so zamestnancami úradu, či už osobne, telefonicky, alebo prostredníctvom elektronickej pošty. Vo všeobecnosti je možné konštatovať, že nevznikali problémy," priblížila pre TASR riaditeľka odboru sociálnych vecí a rodiny Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) v Banskej Bystrici Eleonóra Čierna. Podobnú skúsenosť má aj levický úrad práce. "Rodičia nemajú problém s nahlasovaním detí. Prišli nahlásiť aj deti staršie ako tri roky a nestretli sme sa s nejakým negatívnym postojom, mnohí túto skutočnosť privítali," skonštatoval riaditeľ odboru sociálnych vecí a rodiny ÚPSVR Levice Jozef Mészároš s tým, že nové nariadenie oddeleniu štátnych sociálnych dávok pomohlo lepšie sa oboznámiť s rodinnými a sociálnymi pomermi klientov.

Rodičia sa pritom zamestnancov úradov práce najčastejšie pýtajú na to, kde nájdu potrebné tlačivo na vyplnenie, ale aj na zmeny, o ktorých je potrebné úrad práce informovať v súvislosti so starostlivosťou o dieťa. Zaujímajú ich taktiež aj spôsoby, akými je možné oznámenie príslušnému úradu práce odoslať. "Najčastejšími otázkami sú, ktorých rodičov sa táto povinnosť týka, ktoré zmeny sú povinní hlásiť, kde nájdu tlačivo, či tlačivo potvrdzuje škôlka, či majú povinnosť úradu oznamovať, ak sú s mladším dieťaťom na rodičovskej dovolenke, pýtajú sa aj na to, či je pri elektronickom oznámení nutný zaručený elektronický podpis," uviedla Martina Starovičová z oddelenia štátnych sociálnych dávok bratislavského ÚPSVR. Ako doplnil aj Igor Jakeš z košického ÚPSVR, rodičia si u zamestnancov na úradoch práce najčastejšie overovali aj to, či vôbec spadajú do okruhu rodičov, ktorí majú túto povinnosť, a akým spôsobom si ju majú splniť. "Rodičia si informácie o nahlasovaní detí hľadali najmä na internete, mnohí sa informovali telefonicky alebo osobne na úradoch práce. Na internetovej stránke ÚPSVR Košice sú uverejnené potrebné informácie spolu s tlačivom, ktoré rodičia môžu použiť," doplnil Jakeš.

Nahlasovacia povinnosť sa netýka tých rodičov, ktorých deti dovŕšili tri roky do konca januára tohto roka

Podľa novely zákona o prídavku na dieťa sú rodičia povinní po dovŕšení troch rokov veku nezaopatreného dieťaťa oznámiť platiteľovi, teda úradu práce, písomne alebo elektronickými prostriedkami so zaručeným elektronickým podpisom, akým spôsobom a kde bude zabezpečovaná starostlivosť o toto nezaopatrené dieťa do začiatku plnenia povinnej školskej dochádzky, počas trvania nároku na prídavok a príplatok k prídavku. "Zákon určuje povinnosť opätovného hlásenia zmien v prípade, že nastane podstatná zmena miesta vykonávania starostlivosti o dieťa. V praxi to znamená najmä zmenu predškolského zariadenia, prípadne zmenu vykonávania starostlivosti z predškolského zariadenia na domácnosť alebo naopak," vysvetlil Peter Zeman z kancelárie generálneho riaditeľa Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny SR. Podľa jeho slov za podstatnú zmenu miesta vykonávania starostlivosti o dieťa sa nepovažujú choroba a absencia v predškolskom zariadení, krátkodobé dovolenky alebo krátkodobé pobyty u príbuzných.

Nahlasovacia povinnosť sa netýka tých rodičov, ktorých deti dovŕšili tri roky do konca januára tohto roka. Taktiež ani tých, ktorých deti majú štyri alebo päť rokov. Nahlasovaniu sa vyhnú aj rodičia, ktorí poberajú materský alebo rodičovský príspevok.