Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Rodičovský príspevok má v budúcom roku vzrásť o 10 eur na 213,20 eura

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Rodičovský príspevok sa na Slovensku nezvyšoval v rokoch 2014, 2015 a ani v tomto roku, pretože sa neupravovali sumy životného minima.

Bratislava 13. októbra (TASR) - Rodičia by si mohli od budúceho roka finančne prilepšiť. Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR pripravuje zákony na zvýšenie rodičovského príspevku aj materskej. Vyplýva to z predbežných informácií, ktoré sú už zverejnené na právnom informačnom portáli Slov-lex.

Rodičovský príspevok na Slovensku by sa mal od budúceho roka zvýšiť na 213,20 eura zo súčasných 203,20 eura. Návrh zákona by mal nadobudnúť účinnosť od 1. mája budúceho roka.

Rodičovský príspevok sa na Slovensku nezvyšoval v rokoch 2014, 2015 a ani v tomto roku, pretože sa neupravovali sumy životného minima. "Rodičovský príspevok sa bez zmeny výšky, teda v sume 203,20 eura, poskytoval v roku 2015, poskytuje sa aj v roku 2016 a mal by sa poskytovať aj v roku 2017. Návrhom sa zabezpečí zvýšenie rodičovského príspevku nad rámec zákonom ustanovenej úpravy sumy rodičovského príspevku," objasnilo ministerstvo práce.

Zvýšiť by sa mala aj materská dávka, a to na 75 % denného vymeriavacieho základu zo súčasných 70 %. Vláda sa k tomuto kroku zaviazala aj vo svojom Programovom vyhlásení. Cieľom opatrenia je zlepšovať finančnú situáciu rodín s deťmi.

Pripomienkové konanie k obom právnym normám by malo odštartovať koncom tohto roka.