Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Rodičovský príspevok sa nezvýši, hnutie Sme rodina neuspelo s návrhom

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Opozičné hnutie Sme rodina - Boris Kollár dnes neuspelo so svojím návrhom v parlamente.

Bratislava 21. júna (TASR) - Rodičovský príspevok na Slovensku sa zvyšovať nebude. Opozičné hnutie Sme rodina - Boris Kollár dnes neuspelo so svojím návrhom v parlamente, aby stúpol zo súčasných 203 eur na 280 eur mesačne. Poslanci chceli dosiahnuť, aby sa výška príspevku vyrovnala sume príspevku na starostlivosť o dieťa.

Podľa opozičných poslancov, ktorí návrh predložili, bude totiž Slovensko čeliť v krátkej budúcnosti vážnej demografickej kríze. Napríklad na 100 detí pripadá v súčasnosti podľa poslankyne Petry Krištúfkovej až 88 dôchodcov a pôrodnosť klesá tak, že na jednu matku pripadá 1,3 dieťaťa.

Podľa Krištúfkovej poberá v súčasnosti rodičovský príspevok približne 143.000 rodičov. Ak by sa zvýšil na 280 eur, mesačne by si toto zvýšenie vyžiadalo náklady 11 miliónov eur a ročne približne 131 miliónov eur.

Ako uviedla, hnutie návrh predkladalo, pretože súčasnú výšku príspevku považujú za almužnu pre osamelé matky a mladé rodiny. "Výška rodičovského príspevku je na mesiac 203,20 eura a nezvyšovala sa už tri roky. Je to 6,5 eura na deň. Pre porovnanie, náklady na jedného väzňa sú 37 eur na deň," vyčíslila Krištúfková s tým, že návrh zákona plánuje predložiť opäť. "Nevzdáme sa a budeme tento návrh a aj ďalšie návrhy opätovne predkladať," dodala.