Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Rodina v SR potrebuje na slušný a skromný život mesačne aspoň 900 eur

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Z prieskumu zároveň tiež vyplynulo, že až 94 % opýtaných považuje chudobu za problém, pričom až 62 % z nich ho označilo za závažný.

Bratislava 16. októbra (TASR) – Na slušný a skromný život potrebuje štvorčlenná rodina na Slovensku mesačne aspoň 900 eur. Vyplýva to z prieskumu, o ktorom dnes v Bratislave na tlačovej konferencii informoval programový riaditeľ Nadácie Milana Šimečku Laco Oravec.

"Pýtali sme sa ľudí na Slovensku, čo si myslia, že je slušný príjem pre 4-člennú rodinu, teda taký príjem, z ktorého sa dá nejakým skromným, ale dôstojným spôsobom prežiť. Prekvapilo nás, že hranica je pomerne vysoko. Až 68 % ľudí si myslí, že na skromný, ale slušný život potrebuje 4-členná rodina mesačne minimálne 900 eur. Dokonca polovica respondentov, teda 34 %, za takúto hranicu považuje sumu vyššiu ako 1200 eur," spresnil.

Z prieskumu zároveň tiež vyplynulo, že až 94 % opýtaných považuje chudobu za problém, pričom až 62 % z nich ho označilo za závažný. "Rovnako nás prekvapilo, že až 59 % respondentov uviedlo, že aspoň občas pomáha chudobným ľuďom, či už materiálnymi, alebo finančnými darmi priamo jednotlivcom, alebo prostredníctvom charitatívnych organizácií a v menšej miere aj dobrovoľníckou prácou. Viac ako 40 % ľudí bohužiaľ zostáva k takejto pomoci ľahostajnými," doplnil.

Prieskum Vnímanie chudoby na Slovensku sa uskutočnil v rámci projektu "Ako na Chudobu?", ktorý bol podporený Islandom, Lichtenštajnskom a Nórskom prostredníctvom programu Aktívne občianstvo a inklúzia, a ktorý realizuje Nadácia Ekopolis v spolupráci s Nadáciou pre deti Slovenska a Socia – nadácia na podporu sociálnych zmien. Kvantitatívny prieskum na vzorke 1043 respondentov zrealizovala pre Nadáciu Milana Šimečku agentúra Focus v septembri 2014. Prieskum nadácia zverejnila pri príležitosti piatkového (17. 10.) Medzinárodného dňa za odstránenie chudoby.