Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Rodiny s deťmi do 6 rokov by mali výhodnejšie získať sociálny byt

Foto: TASR/Milan Kapusta

Podľa poslancov prax ukazuje, že o sociálne bývanie žiadajú občania, ktorí sú finančne insolventní na to, aby boli schopní uhradiť šesťnásobok nájomného.

Bratislava 23. novembra (TASR) – Rodiny s deťmi vo veku do šiestich rokov by mali výhodnejšie získať sociálny byt. Skupina nezaradených poslancov Národnej rady (NR) SR, do ktorej patrí Juraj Droba, Martin Chren, Jozef Kollár, Daniel Krajcer, Daniel Lipšic, Juraj Miškov a Jana Žitňanská totiž predložili do NR SR návrh zákona, ktorý by stanovil, že rodiny, ktoré sa osamostatňujú, vychovávajú malé dieťa a sú na začiatku svojho pracovného života, by skladali iba trojmesačné nájomné pri prenajímaní si sociálneho bytu.

V súčasnosti väčšina miest a obcí žiada od týchto rodín vopred 6-mesačné nájomné. "Pri všetkých výdavkoch, ktoré takéto mladé rodiny majú, je 6-mesačné nájomne relatívne vysoká jednorazová položka. Zároveň sa navrhuje pri uzatváraní nájomných zmlúv na sociálne byty uprednostniť rodiny s maloletými deťmi do šesť rokov veku," uviedli poslanci v návrhu zákona. Tieto zmeny zdôvodňujú tým, že mladé rodiny, ktoré sú na začiatku kariéry a ich príjmy nie sú vysoké, potrebujú väčšiu podporu od štátu.

Podľa poslancov prax ukazuje, že o sociálne bývanie žiadajú občania, ktorí sú finančne insolventní na to, aby boli schopní uhradiť šesťnásobok nájomného. Toto si často mestá a obce definujú vo svojich všeobecných záväzných nariadeniach a tým využívajú maximálnu možnosť. "Budúci nájomcovia majú hneď od začiatku veľké výdavky, čo sa celkom nezhoduje s koncepciou problematiky sociálneho nájomného bývania. Nájomníci, keďže sú limitovaní príjmom, si často musia brať úvery na to, aby mohli zaplatiť zábezpeku mestu alebo obci," konštatujú poslanci v návrhu zákona.

Výber a objem zábezpeky pre správcu bytového fondu v objeme trojmesačného nájomného je podľa poslancov postačujúce ekonomické riešenie a postačujúca zábezpeka pre obce a mestá. "Touto zmenou sa sociálne bývanie reálne sprístupní pre tých, ktorí to najviac potrebujú," uviedli poslanci. Zákon by mal nadobudnúť účinnosť od 1. marca 2014.