Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Rok 2016 bol jedným z najúspešnejších v predaji bytov na Slovensku

Ilustračná forografia Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Realitné kancelárie očakávajú v nasledujúcom roku zastavenie rastu cien starých bytov a pomalší predaj nehnuteľností.

Bratislava 30. decembra (TASR) – Výhodné hypotéky, dopyt vysoko prevyšujúci ponuku a zdražovanie nehnuteľností – tak vyzeral rok 2016 na slovenskom realitnom trhu. Potvrdzujú to realitné kancelárie, ktoré očakávajú v nasledujúcom roku zastavenie rastu cien starých bytov a spomalenie rýchlosti predaja nehnuteľností.

Uplynulý rok označila riaditeľka realitnej kancelárie Daniela Danihel Rážová za jeden z najúspešnejších pre predaj realít za posledných osem rokov. „Lacné hypotéky vytlačili dopyt vysoko nad ponuku, čo zapríčinilo prudký nárast cien nehnuteľností a súčasne nedostatok bytov na trhu. Z tohto dôvodu sa cenovo reálne nastavené byty predávali v horizonte od jedného dňa do jedného mesiaca,“ uviedla pre TASR.

Poukázala však na to, že v druhej polovici roka sa ceny najmä starých bytov dostali na svoju hraničnú hodnotu a kupujúci svoje rozhodnutia mierne spomalili. „Ceny starých bytov pravdepodobne dosiahli v tomto roku svoj vrchol a v roku 2017 budú skôr stagnovať alebo možno už aj mierne klesať. A to najmä s ohľadom na očakávané sprísnenie poskytovania hypotekárnych úverov, posudzovania bonity kupujúcich bankou a zvyšovanie úrokových sadzieb,“ predpovedá Rážová.

Ceny nových bytov sa podľa nej zvyšovali tiež, ale pomalším tempom. „Tu sa na rozdiel od starých bytov očakáva naďalej postupné narastanie, a to aj s ohľadom na nové obecné poplatky za rozvoj, ktoré môžu predražiť byty aj o tisícky eur,“ upozornila Rážová s tým, že nehnuteľnosti by sa mali v budúcom roku predávať pomalšie ako tento rok.

Filip Žoldák z realitnej kancelárie zdôraznil, že ponuka nehnuteľností v tomto roku zaznamenávala rekordné čísla. „Tento rok bol výnimočný aj tým, že obvyklá letná sezónnosť na trhu nebola badateľná. Nová ponuka sa z 90 % sústreďuje na dostupné bývanie. Väčšinu ponúkaných bytov tak tvoria dvoj- a trojizbové byty menších výmer,“ priblížil.

Najžiadanejšími lokalitami v Bratislave sú podľa Žoldáka druhý (Ružinov, Vrakuňa, Podunajské Biskupice) a piaty (Petržalka, Jarovce, Rusovce, Čunovo) okres. „V projektoch sa v priemere predávajú štyri byty mesačne. Pri projektoch na začiatku predaja však nie je prekvapením predaj polovice bytov aj za dva mesiace,“ povedal. Najviac projektov a ohlásených nových etáp pribudlo tento rok v treťom okrese (Nové Mesto, Rača, Vajnory). Počet bytov, ktoré rozšírili ponuku, rastie už štvrtý kvartál za sebou.

Žoldák vyčíslil, že cena rozostavaných bytov stúpla za posledných 18 mesiacov o približne 200 eur za m2 bez DPH, čo predstavuje nárast na úrovni asi 15 %. Priemerná cena dokončených bytov je pritom v porovnaní s rozostavanými vyššia o zhruba 300 eur za m2, výrazne ju však zvyšujú nepredané dokončené byty v Starom Meste. V ostatných mestských častiach, s výnimkou tretieho okresu, už rozostavané byty stoja viac ako dokončené.

Keďže je teraz na trhu široká ponuka nehnuteľností v projektoch, developeri potrebujú klienta zaujať aj inak ako len samotným bytom. Preto dnes oslovujú budúcich kupujúcich nielen ponukou bytov a cenami, ale aj pridanou hodnotou vo forme spoločných priestorov, vybavenosťou alebo zeleňou v rámci projektu. Ponuka sa teda rozširuje zo 'štyroch stien' na komunitu,“ opísal Žoldák.