Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Platy železničiarov stále otvorené, odbory chcú päťpercentný nárast

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Rokovania o platoch železničiarov sa tradične opakujú každý rok, zamestnávatelia sa zvyčajne snažia presadiť nulový rast platov.

Bratislava 1. februára (TASR) – Kolektívne vyjednávania o zvýšení platov železničiarov na tento rok sa doteraz nepodarilo uzavrieť ani v jednej z troch železničných firiem. Odborári navrhujú v priemere 5-% zvýšenie. "To je návrh, o ktorom rokujeme. Sme však ochotní prijať kompromisy," opísal pre TASR predseda Odborového združenia železničiarov (OZŽ) František Zaparanik.

Rokovania o platoch železničiarov sa tradične opakujú každý rok, zamestnávatelia sa zvyčajne snažia presadiť nulový rast platov. Momentálne sa podľa Zaparanika vyjednávania zintenzívnili a svižnejšie sa rozbehli.

V utorok 3. februára by mali pokračovať u nákladného dopravcu Železničnej spoločnosti Cargo Slovakia a vo štvrtok 5. februára u správcu koľajníc, Železníc Slovenskej republiky. Zatiaľ jedine osobný dopravca Železničná spoločnosť Slovensko poskytol odborárom návrh, ktorý neponúka nulový rast. "Momentálne ho analyzujeme," uviedol Zaparanik. Ďalšie rokovanie s touto železničnou firmou je naplánované na stredu 4. februára.

V troch železničných spoločnostiach pracuje v súčasnosti takmer 27.000 ľudí. V roku 2014 sa oproti predchádzajúcemu roku navýšili platy železničiarov vo všetkých týchto spoločnostiach. Mzdy stúpli v priemere približne o 3 %.