Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Rokovania o zmrazení ťažby ropy by mali byť ukončené do marca

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Uviedol to v sobotu ruský minister energetiky Alexander Novak.


Moskva 20. februára (TASR) - Diskusie o stabilizácii ropnej produkcie medzi najväčšími producentmi ropy by sa mali ukončiť do marca. Uviedol to dnes ruský minister energetiky Alexander Novak. Informovali o tom agentúry Reuters a TASS.

"Dohodli sme sa, že konzultácie skončíme do 1. marca," povedal Novak v rozhovore pre ruskú štátnu televíziu. Zároveň dodal, že vplyv krajín, ktoré s predbežnou dohodou o zmrazení produkcie súhlasili, je dostatočný na uzatvorenie pevnej dohody.

"Krajiny, ktoré otvorene podporili náš prístup (k riešeniu problému nízkych cien ropy), sa na celosvetovom vývoze podieľajú zhruba 75 %. Myslím si, že je to dosť na to, aby sme dosiahli dohodu," uviedol Novak.

Rusko, Saudská Arábia, Katar a Venezuela sa v utorok 16. februára predbežne dohodli, že v prípade súhlasu aj ďalších producentov ropy zmrazia svoju produkciu na úroveň z januára. Trhy následne čakali na reakciu Iránu, ktorý dal už niekoľkokrát najavo, že po ukončení sankcií zo strany západných mocností sa chce vrátiť k vývozu spred uvalenia sankcií a ťažbu preto plánuje zvyšovať.

Po stredajších (17.2.) rokovaniach s predstaviteľmi Kataru, Iraku a Venezuely iránsky minister ropného priemyslu Bidžan Namdar Zanganeh dohodu Ruska, Saudskej Arábie, Kataru a Venezuely privítal, no odmietol sa vyjadriť, či sa Teherán k dohode pripojí. Prvý námestník ruského ministra energetiky Alexej Teksler v tejto súvislosti pred niekoľkými dňami uviedol, že aj bez Iránu bude mať dohoda o zmrazení produkcie dostatočný efekt.

Ako Novak dnes dodal, rokovania Venezuely a Iránu stále pokračujú. Navyše sa uskutočnia rozhovory aj so štátmi mimo Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) ako Mexiko a Nórsko. "Očakávam, že (Mexiko a Nórsko) zaujmú v tejto veci konštruktívny postoj," povedal Novak.