Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Rokovania s MMF začnú po zmenách kritizovaných maďarských zákonov

Foto: TASR/MTI

Maďarský minister bez kresla zodpovedný za vzťahy s finančnými organizáciami Tamás Fellegi zdôraznil, že Maďarsko má záujem o rýchlu dohodu s MMF a EÚ.

Budapešť 3. mája (TASR) – Rokovania Maďarska s Medzinárodným menovým fondom (MMF) o úverovom rámci sa budú môcť začať až po tom, keď maďarský parlament upraví kritizované zákony.

Uviedol to v rozhovore pre stredajšie (2. 5.) vydanie maďarského hospodárskeho denníka Világgazdaság maďarský minister bez kresla zodpovedný za vzťahy s finančnými organizáciami Tamás Fellegi.

Maďarsko musí splniť svoje záväzky týkajúce sa úpravy desiatky zákonov. Termín síce nie je stanovený, ale Európska komisia (EK) rozhodla, že kým upravené zákony nenadobudnú platnosť, zatiaľ sa rokovania nezačnú, konštatoval Fellegi.

Podľa jeho názoru oficiálny harmonogram rokovaní sa môže vytvoriť už aj v máji, ale tento proces môže ovplyvniť aj obdobie letných prázdnin inštitúcií EÚ.

Fellegi zdôraznil, že Maďarsko má záujem o rýchlu dohodu s MMF a EÚ, a zopakoval, že rokovania by mali smerovať k získaniu pohotovostného finančného balíka na upokojenie trhov, a nie pôžičky, z ktorej by Maďarsko čerpalo. Výška finančného balíka by bola špecifikovaná počas rokovaní, dodal.

MMF minulý týždeň oznámil, že je pripravený začať rokovať s Maďarskom v prípade, že budú splnené požiadavky týkajúce sa zabezpečenia nezávislosti Maďarskej národnej banky.