Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Rokovanie výboru ku kauze kompy sa nekonalo, neprišlo dosť poslancov

Na snímke kompa vo Vojke nad Dunajom, archívne foto Foto: FOTO TASR/Štefan Puškáš

Výbor nebol uznášaniaschopný pre neúčasť členov za vládny Smer-SD. Prítomných bolo len šesť opozičných členov výboru.

Bratislava 13. novembra (TASR) – Dnešné mimoriadne rokovanie Výboru Národnej rady (NR) SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie ku kauze kompy cez Dunaj, zvolané opozičnými poslancami, sa neuskutočnilo. Výbor nebol uznášaniaschopný pre neúčasť členov za vládny Smer-SD. Prítomných bolo len šesť opozičných členov výboru.

"Členovia tohto výboru za stranu Smer-SD sa odmietajú podieľať na predvolebnej kampani poslanca (Igora) Matoviča, ktorý už v minulosti opakovane klamal a zavádzal," zdôvodnila neúčasť poslancov pred otvorením rokovania podpredsedníčka výboru Magda Košútová (Smer-SD).

Minister životného prostredia Peter Žiga (Smer-SD) podľa jej slov poslal do štátneho podniku Vodohospodárska výstavba (VV) kontrolu a požiadal o kontrolu aj Úrad pre verejné obstarávanie a Najvyšší kontrolný úrad. "Pokiaľ nebudú známe výsledky tejto kontroly, nemá zmysel o tejto téme rokovať, pretože je to obyčajné politikárčenie," upozornila Košútová.

S tým však nesúhlasili opoziční poslanci. "Nemyslím si, že nie je o čom rokovať. V prvom rade by mal konať predseda vlády Robert Fico," vyhlásil Zsolt Simon (Most-Híd). Smer-SD podľa neho nechráni občanov a záujmy Slovenska, ale jeho nominanti ho rozkrádajú. "Vidíme to aj v rezorte životného prostredia. Cez predražené tendre nielen Pavol Paška a tzv. východoslovenská skupina tuneluje a rozkráda zdravotníctvo, ale Peter Žiga patriaci k tej istej košickej vetve robí v životnom prostredí to isté," tvrdí Simon.

To, že v dozornej rada Vodohospodárskej výstavby sedí šéf ministerskej kancelárie Petra Žigu je podľa Simona výsmechom celej republike. "Ministerskou kontrolou bude tak kontrolovať asi sám seba," upozornil opozičný poslanec.

Matovič spolu s blogerkou a poslankyňou zastupiteľstva bratislavského Starého Mesta Veronikou Remišovou a predsedom mimoparlamentnej strany NOVA Danielom Lipšicom v pondelok (9.11.) upozornili, že zmluva medzi VV a súkromnou firmou Ponton City je prakticky nevypovedateľná a údajný limit 25 miliónov eur v nej nie je uvedený. Zvyšovanie ceny prepravy podľa ceny lodnej nafty môže zmluvu predražiť o ďalšie desiatky miliónov eur. Na prípad ešte minulý týždeň upozornil aj opozičný Most-Híd.

Cena prepravy za 15 rokov prevádzky kompy dosiahne podľa Matoviča a Remišovej 51,38 milióna eur vrátane dane z pridanej hodnoty (DPH). Cena je tak podľa nich o desiatky miliónov eur vyššia, ako bol limit vo verejnom obstarávaní na úrovni 25 miliónov eur bez DPH. Podvod podľa nich spočíva v cestovnom poriadku kompy, pretože v zmluve je uvedená frekvencia prepravy 19-krát denne. Od 1. júla 2015 však kompa začala premávať podľa iného cestovného poriadku s frekvenciou 35-krát denne, čo spôsobilo nárast ceny.