Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Rolls-Royce očakáva zisk v hornej polovici odhadovaného pásma

Rolls-Royce, ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

To znamená, že problémy s dodávkou niektorých leteckých motorov by nemali mať na prevádzkový zisk firmy výraznejší vplyv.

Londýn 12. decembra (TASR) - Britská spoločnosť Rolls-Royce očakáva tohtoročný zisk v hornej polovici pôvodne uvádzaného pásma. To znamená, že problémy s dodávkou niektorých leteckých motorov by nemali mať na prevádzkový zisk firmy výraznejší vplyv. Čo sa týka samotných motorov, tento rok počíta spoločnosť s nižšími dodávkami, než pôvodne odhadovala, v budúcom roku však očakáva výrazný rast produkcie a dodávok.

Spoločnosť, ktorej hlavným biznisom je výroba leteckých motorov, počítala v pôvodnej prognóze, že prevádzkový zisk by mal tento rok dosiahnuť od 300 miliónov do 500 miliónov libier (od 332,49 milióna do 554,15 milióna eur). Teraz oznámila, že zisk očakáva v hornej polovici predpokladaného pásma. Na porovnanie, v roku 2017 dosiahol prevádzkový zisk Rolls Royce 321 miliónov libier. Odhad nezahrňuje firmu Industria de Turbo Propulsores, ktorú Rolls Royce prevzal v decembri minulého roka.

Čo sa týka motorov, firma odhaduje, že tento rok dodá aerolíniám 500 motorov pre veľké dopravné lietadlá. To je nižší počet, než predpokladala v marci, keď prognózovala dodávku 550 veľkých motorov.

Ťažkosti sú najmä v dodávke motorov Trent 7000, ktoré sa používajú do úsporných lietadiel A330Neo od Airbusu. Situácia by sa mala zlepšiť v budúcom roku, keď Rolls-Royce očakáva "výrazné" zvýšenie produkcie a dodávky motorov Trent 7000.