Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Ekonomika

Ropa Brent prvýkrát po dvoch rokoch prekonala 60-dolárovú hranicu

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Brent v priebehu celého týždňa stúpol o 4,3 %.

New York 27. októbra (TASR) - Ceny ropy Brent v piatok prvýkrát po dvoch rokoch prekonali 60-dolárovú hranicu. Dôvodom bolo očakávanie, že Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a ďalší významní producenti predĺžia ťažobné kvóty. K rastu prispelo aj pretrvávajúce napätie medzi Irakom a Kurdmi.

Barel ropnej zmesi Brent s dodávkou v decembri o 18.25 SELČ vzrástol o 94 centov na 60,24 USD (51,91 eura). V priebehu obchodného dňa dosiahla až 60,53 USD, čo predstavuje najvyššiu cenu od júla 2015 a viac než 35 % nad tohtoročnými minimami, ktoré dosiahla v júni. Brent v priebehu celého týždňa stúpol o 4,3 %.

Americká ľahká ropa WTI s decembrovou dodávkou stúpla o 1,09 USD na 53,93 USD za barel, čo je najvyššia úroveň od marca.

Dôvodom tohto vývoja boli vyjadrenia Saudskej Arábie a Ruska pred nadchádzajúcim stretnutím OPEC a ďalších významných producentov, ktoré sa má konať v pondelok 30. októbra vo Viedni. Obidve krajiny jasne vyjadrili podporu pre predĺženie ťažobných kvót o ďalších deväť mesiacov. Súčasná dohoda má platnosť do marca 2018. Náladu na trhoch pozdvihli náznaky vyrovnávania dopytu a ponuky na trhu a pokles ťažby najväčších amerických spoločností.