Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Ekonomika

Ceny ropy pokračujú v poklese

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Hlavným dôvodom je rozhodnutie Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) neznížiť produkciu aj napriek nadmernej ponuke na trhu.

New York/Londýn 28. novembra (TASR) - Ceny ropy dnes pokračovali v poklese a sú na najlepšej ceste, aby zaznamenali najprudší pád od roku 2011. Hlavným dôvodom je rozhodnutie Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) neznížiť produkciu aj napriek nadmernej ponuke na trhu. Informovala o tom agentúra Bloomberg.

Januárový kontrakt na ropu Brent sa dnes o 18.20 SEČ predával po 71,84 USD (57,55 eura) za barel (159 litrov). To bolo o 74 centov menej ako vo štvrtok (27. 11.) na konci obchodovania na londýnskej burze ICE. Kontrakt predtým dočasne zlacnel až na 71,12 USD za barel, čo bola najnižšia cena ropy Brent od júla 2010. Severomorská ropa tento týždeň padla o 11 % a je na najlepšej ceste k najprudšiemu oslabeniu od mája 2011. Od začiatku novembra zlacnela o 16 % a od začiatku roka o 35 %.

Barel americkej ropy WTI sa dnes podvečer predával po 67,92 USD za barel. To je o 5,77 % alebo 7,8 % menej ako v stredu (26. 11.) na konci obchodovania na newyorskej komoditnej burze. Vo štvrtok sa v USA neobchodovalo pre sviatok (Deň vďakyvzdania). Aj cena WTI tento týždeň zatiaľ klesla o 11 % a v novembri o 16 %.

"Nachádzame sa v situácii, že OPEC je pripravený žiť s nízkymi cenami ropy," uviedol komoditný stratég BNP Paribas Harry Tchilinguirian. Dodal, že kartel sa vzdáva svojej úlohy producenta, ktorý prispôsobuje svoju ťažbu, aby vyvážil ponuku, a ponecháva ju trhu.