Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Vysoké zásoby komodity prudko znížili ceny ropy

Foto: TASR/AP

Organizácia krajín vyvážajúcich ropu oznámila za september vyššiu ťažbu, keď ju potiahol najmä výrazný rast produkcie v Líbyi.

New York 30. septembra (TASR) - Ceny ropy dnes zaznamenali prudký pokles, pričom cena WTI klesla na 17-mesačné minimum a smeruje k najväčšiemu štvrťročnému prepadu za viac než dva roky.

Dôvodom dnešného poklesu, ktorý v prípade americkej WTI predstavoval viac než 3 USD za barel (159 litrov), sú signály dostatočných zásob ropy a ich ďalšieho rastu na území USA. Informovala o tom agentúra Bloomberg.

Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) oznámila za september vyššiu ťažbu, keď ju potiahol najmä výrazný rast produkcie v Líbyi. Navyše sa očakáva, že americké ministerstvo energetiky v stredu 1. októbra oznámi rast ropných zásob v USA za minulý týždeň o 1,5 milióna barelov. To znamená, že problémy so zásobovaním surovinou nehrozia, napriek konfliktu na Blízkom východe.

Cena americkej ľahkej ropy WTI s dodávkou v novembri klesla dnes krátko popoludní v New Yorku až o 3,18 USD na 91,39 USD (72,63 eura) za barel. Za tento kvartál klesla cena WTI o 13 %, čo je najviac od júna 2012.

Výrazný pokles zaznamenala aj cena ropnej zmesi Brent, s ktorou sa obchoduje v Londýne. Jej cena klesla o 2,46 USD na 94,74 USD/barel. Za celý štvrťrok sa tak cena tejto ropy znížila o 16 %. Obe ropy zároveň smerujú k tretiemu stratovému mesiacu po sebe. Cena WTI za september predbežne klesla o 5 %, zatiaľ čo cena Brentu o 8,5 %.