Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Ceny ropy opäť rastú, už tretí deň po sebe

Foto: TASR/AP

Podľa štátnej tlačovej agentúry Mehr iránsky prezident Hasan Rúhání nariadil ministerstvu ropného priemyslu, aby začalo pracovať na zastavení poklesu cien komodity.

New York 20. októbra (TASR) - Ceny ropy dnes zaznamenali rast, keď trhy zareagovali na signály z Iránu, že bude pracovať na tom, aby sa pokles cien zastavil.

To naznačuje, že najväčší producenti ropy z členských štátov Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) začínajú pracovať na podpore ropných trhov. Informovala o tom agentúra Bloomberg.

Podľa štátnej tlačovej agentúry Mehr iránsky prezident Hasan Rúhání nariadil ministerstvu ropného priemyslu, aby začalo pracovať na zastavení poklesu cien komodity. Navyše, ceny podporili aj Saudská Arábia a Kuvajt, ktoré podľa Bloombergu už v priebehu minulého týždňa zastavili ťažbu v spoločnom ropnom ložisku.

Cena americkej ľahkej ropy WTI s dodávkou v novembri (kontrakt vyprší 21. októbra), vzrástla v priebehu dnešného obchodovania o 73 centov na 83,48 USD (65,10 eura) za barel (159 litrov). Do 13.00 h singapurského času sa mierne korigovala na 83,23 USD/barel. Cena omnoho aktívnejšieho decembrového kontraktu sa zvýšila o 45 centov na 82,51 USD/barel.

Vzrástla sa aj cena ropy Brent, s ktorou sa obchoduje v Londýne. Cena tejto ropnej zmesi s dodávkou v decembri sa zvýšila o 54 centov na 86,70 USD za barel.