Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Ekonomika

Cena americkej ropy dnes opäť vzrástla

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Údaje z americkej ekonomiky posunuli cenu WTI bližšie k hranici 98 USD.

New York 5. decembra (TASR) - Cena americkej ropy dnes vzrástla, už piaty deň po sebe, keď trhy zareagovali na pokles ropných zásob a najnovšie údaje z ekonomiky USA. Informovala o tom agentúra Bloomberg.

Podľa dnešných informácií z USA americká ekonomika vzrástla v 3. štvrťroku medziročne až o 3,6 %, zatiaľ čo prvý odhad spred mesiaca uvádzal rast o 2,8 %. Výraznejší rast hospodárstva dáva šance na zvýšenie dopytu po rope. Navyše, pozitívne správy prišli aj z trhu práce. Podľa nich počet žiadostí o podporu v nezamestnanosti klesol na dvojmesačné minimum. Trh podporili aj štvrtkové správy z ministerstva energetiky, že zásoby ropy v USA klesli, prvýkrát za 11 týždňov.

Cena americkej ľahkej ropy WTI s dodávkou v januári vzrástla popoludní v New Yorku o 46 centov na 97,66 USD (71,84 eura) za barel (159 litrov). V priebehu obchodovania sa nakrátko dostala na úroveň 97,99 USD/barel, čo bola najvyššia hodnota počas obchodovania od 29. októbra. Cena severomorskej ropnej zmesi Brent, s ktorou sa obchoduje v Londýne, klesla o 67 centov na 111,21 USD/barel.

(1 EUR = 1,3594 USD)