Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Ekonomika

Cena WTI sa dostala najvyššie za posledný mesiac

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Barel (159 litrov) americkej ľahkej ropy West Texas Intermediate (WTI) s dodávkou v marci sa v stredu o 19.04 h SEČ predával po 75,24 USD (69,21 eura).

New York 24. januára (TASR) - Cena ropy WTI v stredu večer dosiahla viac ako 75 amerických dolárov za barel a priblížila sa k najvyššej úrovni za posledný mesiac. K rastu prispel väčší než očakávaný pokles zásob v USA, oznámenie nových opatrení na podporu hospodárskeho rastu v Číne, ako aj pretrvávajúce geopolitické riziká. TASR o tom informuje na základe správ agentúry Reuters a portálu tradingeconomics.

Barel (159 litrov) americkej ľahkej ropy West Texas Intermediate (WTI) s dodávkou v marci sa v stredu o 19.04 h SEČ predával po 75,24 USD (69,21 eura). To bolo o 87 centov alebo 1,17 % viac ako v predchádzajúci deň na konci obchodovania.

Čínska centrálna banka s cieľom podporiť krehké hospodárske oživenie oznámila, že od 5. februára zníži objem hotovosti, ktorú musia banky držať ako rezervy. Federálny úrad pre energetické informácie (EIA) medzitým oznámil výrazný úbytok zásob v USA o 9,2 milióna barelov. Najväčší prepad za posledných päť mesiacov výrazne prekonal trhové očakávania poklesu o 2,15 milióna barelov.

Geopolitické napätie naďalej vyvolávalo obavy, keďže koalícia pod vedením USA a Spojeného kráľovstva pokračovala v operáciách proti povstalcom v Jemene, ktorí útočia na obchodné lode v Červenom mori. USA navyše uskutočnili údery proti milíciám napojeným na Irán v Iraku. Zásah bol odvetou za útok na irackú leteckú základňu, pri ktorom utrpeli zranenia príslušníci amerických ozbrojených síl.

1 EUR = 1,0872 USD