Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Ceny ropy aj dnes výrazne vzrástli po štvrtkovom zdražení

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Trhy tak reagujú na vyhlásenie saudského ministra ropného priemyslu Chálida al-Fáliha, ktorý naznačil, že vláda v Rijáde by mohla súhlasiť s obmedzením svojej produkcie.

New York 12. augusta (TASR) - Ceny ropy aj dnes výrazne vzrástli po prudkom zdražení vo štvrtok 11. augusta. Trhy tak reagujú na vyhlásenie saudského ministra ropného priemyslu Chálida al-Fáliha, ktorý naznačil, že vláda v Rijáde by mohla súhlasiť s obmedzením svojej produkcie. Informovala o tom agentúra Reuters.

Tento týždeň sa v médiách objavili správy, že niektorí členovia Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) by chceli obnoviť rokovania o zmrazení ťažby. Ponuka komodity na trhoch totiž stále vysoko prevyšuje dopyt.

Minister al-Fálih vo štvrtok uviedol, že členovia OPEC aj významní producenti ropy, ktorí nie sú členmi tohto kartelu, sa zídu 26.- 28. septembra na neformálnej schôdzke v Alžírsku a budú diskutovať o situácii na trhu vrátane opatrení, ktoré by mohli pomôcť stabilizovať ceny ropy.

Barel americkej ľahkej ropy WTI s dodávkou v septembri sa dnes o 18.34 h SELČ predával za 44,47 (39,85 eura). To je 98 centov alebo 2,25 % viac ako v predchádzajúci deň na konci obchodovania.

Cena októbrového kontraktu na severomorskú ropnú zmes Brent dnes do 18.34 h SELČ vzrástla o 88 centov alebo 1,81 na 46,92 USD/barel.