Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Ceny ropy mierne klesli, cena Brentu sa pohybuje nad 46 USD za barel

Foto: TASR/AP

Dôvodom sú obavy trhov, že počet aktívnych ropných vrtov v USA bude pokračovať v raste a nervozitu zvyšuje aj obnovovanie exportu ropy z Líbye a Nigérie.

Londýn 16. septembra (TASR) - Ceny ropy dnes zaznamenali mierny pokles, pričom cena ropy Brent klesla bližšie k úrovni 46 USD za barel (159 litrov). Dôvodom sú obavy trhov, že počet aktívnych ropných vrtov v USA bude pokračovať v raste a nervozitu zvyšuje aj obnovovanie exportu ropy z Líbye a Nigérie. To by mohlo ešte viac zhoršiť súčasné prezásobenie trhov ropou. Informovala o tom agentúra Reuters.

Dnes by mala spoločnosť Baker Hughes oznámiť vývoj v oblasti ropných vrtov v Spojených štátoch za ostatný týždeň a trhy očakávajú, že spoločnosť oznámi ich ďalší rast. To by signalizovalo ďalšie zvyšovanie produkcie.

V predchádzajúcom týždni, ktorý sa skončil 9. septembra, sa počet aktívnych ropných vrtov zvýšil o sedem. Ich celkový počet tak dosiahol 414, čo je najviac za posledných sedem mesiacov.

K tomu sa pridalo oznámenie o tom, že Líbya a Nigéria postupne obnovujú vývoz ropy. Trhy sa preto obávajú, že problém súčasných nadmerných zásob ropy sa v blízkej budúcnosti nevyrieši.

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v novembri dosiahla v skorých ranných hodinách 46,32 USD (41,16 eura) za barel. V porovnaní so štvrtkovou (15. 9.) uzávierkou to znamená pokles o 27 centov. Cena americkej ľahkej ropy WTI s októbrovým kontraktom klesla o 24 centov na 43,67 USD/barel.